Pad thai med tempeh

Av: 

Aftonbladet

Pad thai med tempeh

Pad thai med tempeh

Foto: Juri Vinterfall

Matsmarta onsdag

Pad thai är en thailändsk klassiker, oemotståndligt god. Jag har testat många olika recept och det här har blivit min favorit. Det bjuder på flera olika texturer med både Bärta, tofu, krispiga grönsaker och krämigt jordnötssmör som balanseras upp av tamarindens fruktiga syra. Fort går det också så det är bara att plocka fram woken och sätta igång, uppmanar Pia Qvarnström, grundare av Bärta.

Pad thai med tempeh

Antal: 4 portioner Tid: 30 minuter

Glutenfritt

Ingredienser:

  • 360 g Bärta Bitar Chili & Lime, delade i mindre bitar
  • 200 g breda risnudlar
  • 3 msk neutral olja
  • 1 msk rostad sesamolja
  • 2 klyftor hackad vitlök
  • 250 g mediumfast tofu, smulad
  • 1 nypa svart salt, Kala namak (kan uteslutas)
  • 2 dl böngroddar (groddade mungbönor)
  • 1 röd paprika, strimlad
  • 1 morot, strimlad
  • 2 dl rostade och saltade jordnötter, grovhackade

Sås:

  • 4 msk tamari eller annan sojasås
  • 3 msk kokossocker
  • 1 msk sriracha
  • 2 msk jordnötssmör
  • 2 msk tamarind

Att toppa med:

  • salladslök
  • röd chili
  • lime
  • koriander
  • jordnötter

Gör så här:

  1. Tina Bärta Chili & Lime, dela i mindre bitar och stek på mediumvärme i en wokpanna. Bitarna ska få en härligt gyllenbrun yta. Lägg sen bitarna åt sidan.
  2. Koka risnudlarna enligt instruktion på paketet, skölj med kallt vatten.
  3. Blanda ihop ingredienserna till såsen. Kör dem gärna i en stavmixer så att såsen blir slät.
  4. Fräs vitlöken i oljan på hög värme och smula ner tofun. Strö över det svarta saltet.
  5. Strimla paprika och morot. Grovhacka jordnötterna.
  6. När tofun fått lite färg häller du i groddar, paprika, morot och jordnötter. Spara lite jordnötter till uppläggningen. Fräs en minut på hög värme under omrörning.
  7. Tillsätt nudlar och sås och woka i ytterligare en minut. Rör i de stekta Bärta-bitarna.
  8. Servera med salladslök, chili, lime, jordnötter och koriander.
Publisert:

LÄS VIDARE

Planetnyttig mat gjord av ärtor

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Klimatsmart mat

Glutenfri mat

Vegetarisk mat

MER OM GODARE

Shakshuka med vegansk äggröra

Jamie Oliver hakar på vegotrenden

Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan

Klassisk amerikansk burgare med vegofärs

Pasta med kassler och svamp

Grillad tomatkräm med tomat, mozzarella och brödchips

Gulaschsoppa

Kyckling med ratatouille och oregano

Vegansk smörgåstårta

Nya, goda köttfärssåsen

Allt du vill veta om tacos

Middagstips som förför: Garanterat gott!

Ladda för veckans bästa tacomys

Vegansk biff stroganoff blir mustig god med vegokött

Så får du tomaterna att smaka mer

Bästa knepen för att lyckas med räkor

Så lagar stjärnkocken den smarta thaimaten

Här är Årets rätt 2021: Swedish bowl!

Allt du behöver veta om det asiatiska köket

Glöm tomat och gurka – ät efter säsong

Goda färsbollar med sojafärs

Hon gör planetnyttig mat av ärtor

Så ser det ut i ditt kylskåp om 20 år

Frukt och grönsaker – vilka är bäst för miljön?