Rödbeta med färskost, hallonvinägrett och rostade solrosfrön
Rödbeta med färskost, hallonvinägrett och rostade solrosfrön – här är tre recept hämtade ur Paul Svenssons och Christofer Ekmans nya kokbok ”Rädda maten!” (Bonnier fakta). Boken handlar om hur de lät ”råvaror som förlorat sin estetiska glans eller form få en andra chans i maxade smak- och texturkombinationer”. Varför inte inte börja med
rödbeta med färskost, hallonvinägrett och rostade solrosfrön?
Tips: Gör vasslegranité av vasslen som blir över. Koka upp 1 del vassle, 1 del citronsaft och 1 del strösocker. Häll upp i en låg vid form och frys in plant. Ta ut då och då under infrysningen och rör runt för att få in luft. Skrapa upp granitén vid servering.
Rödbeta med färskost, hallonvinägrett och rostade solrosfrön
Ingredienser
- 9 rödbetor
- 1 msk olivolja
- salt
- nymald svartpeppar
Hallonvinägrett
- 5 msk hallonvinäger, recept nedan
- olivolja
- salt
- nymald svartpeppar
Hallonvinäger
- 500 g hallon, färska eller frysta
- 1 l vitvinsvinäger
Färskost
- 1 l mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 1 tsk salt
- 2 msk vitvinsvinäger
Till servering
- 2 dl färskost
- 1 dl solrosfrön
Gör så här
Av: Aftonbladet
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Hallongranité med vaniljkräm och maräng
2 h
Bakad kålrot med vitlöksbröd, hollandaise och salami
1 h
Experten: Så länge håller maten
Bäst före-datum och sista förbrukningsdag – här är skillnaden
Kan man äta nio år gammal saltgurka?
Så länge håller äggen: ”Bäst före-datumet är helt fel”
Prisas för lag mot matsvinn – nu vill han få med hela EU
7 smarta tips: Så kan du rädda småresterna
Potatistortilla med picklad svamp, grillad gräddfil och kronärtskocka
2 h
Martin Moses guide till den perfekta pluggen
Så gott smakar mat efter bäst-före-datum
Kan man äta choklad som blivit vit?
”Eat clean” – både hälsosamt och klimatsmart
Köksmästaren Florencia: Vi slänger ingen mat
Stjärnkocken: ”Ett maskätet äpple är ett friskt äpple”
Maten som räddar dig och planeten
Spröda hjärtan fyllda med citronkräm
1 h
Smart, gott och oväntat – så kan du rädda maten
Äppelcheesecake med tre goda smaker
1 h
Purjolöksglaserad potatis med forellrom
40 min
Pizza bianco med potatis och pancetta
30 min
Lyxa till vardagen med detta recept – Kyckling med tomat, kapris och oliver
Kronärtskocka med krämig smörsås
1 h 30 min
Rödbetor – allt du behöver veta
Hallongranité med vaniljkräm och maräng
2 h
Bakad kålrot med vitlöksbröd, hollandaise och salami
1 h
Experten: Så länge håller maten
Bäst före-datum och sista förbrukningsdag – här är skillnaden
Kan man äta nio år gammal saltgurka?
Så länge håller äggen: ”Bäst före-datumet är helt fel”
Prisas för lag mot matsvinn – nu vill han få med hela EU
7 smarta tips: Så kan du rädda småresterna
Potatistortilla med picklad svamp, grillad gräddfil och kronärtskocka
2 h
Martin Moses guide till den perfekta pluggen
Så gott smakar mat efter bäst-före-datum
Kan man äta choklad som blivit vit?
”Eat clean” – både hälsosamt och klimatsmart
Köksmästaren Florencia: Vi slänger ingen mat
Stjärnkocken: ”Ett maskätet äpple är ett friskt äpple”
Maten som räddar dig och planeten
Spröda hjärtan fyllda med citronkräm
1 h
Smart, gott och oväntat – så kan du rädda maten
Äppelcheesecake med tre goda smaker
1 h
Purjolöksglaserad potatis med forellrom
40 min
Pizza bianco med potatis och pancetta
30 min
Lyxa till vardagen med detta recept – Kyckling med tomat, kapris och oliver
Kronärtskocka med krämig smörsås
1 h 30 min