Julfavoriter

presenteras av

Vegetariska favoriter på julbordet.
Vegetariska favoriter på julbordet.

Så fixar du det vegetariska julbordet

3,6 (18 röster)

Knepen för en riktigt god jul

MAT & DRYCK

Vegetariska julbordet – duka upp med de klassiska smakerna och dofterna men i en växtbaserad tappning. Laga alla eller välj några vegetariska favoriter. Här är härliga tips och bra idéer för grönare julmat.

Vill du tillföra mer grönt på julbordet är det enkelt att byta ut rätter mot vegetariska alternativ. Vissa saker finns redan som brysselkål, rödbetssallad och rödkål.

Flera av de klassiska julrätterna är inte särskilt svåra att laga i vegetarisk form. Sill ersätts med till exempel aubergine. I stället för skinka griljeras en hel rotselleri och det blir riktigt gott.

Oavsett om man är vegetarian eller inte kan de växtbaserade rätterna passa bra för att lätt upp bland mat som annars kan kännas lite tung.

Kom-i håg-lista för det vegetariska julbordet

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • formbar vegofärs
  • vegetarisk prinskorv
  • rotselleri, i stället för julskinka
  • grönkålsallad
  • skivade rödbetor
  • rödkål i burk
  • grönkål
  • brysselkål
  • skivad saltgurka
  • potatis
  • aubergine
  • morötter
  • rödlök
  • hovmästarsås
  • ketchup
  • persilja
  • vörtbröd
  • knäckebröd
  • valnötter
  • julmust
  • Bra att ha hemma

  • vitlök
  • senap
  • ströbröd
  • salt och peppar
  • olivolja
  • smör

Gör så här

Tips för vegetariska julbordet

  1. Ersätt skinkan med hel rotselleri. Griljera med senap och ströbröd.

  2. Valnötter tillför härligt crunch till de flesta sallader, både kalla och varma. Rosta nötterna för godast smak.

  3. Grava hyvlade morötter i en 1–2–3-lag, lägg upp fint på ett fat och ringla över hovmästarsås. Det ser både festligt ut och smakar ljuvligt.

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM GODARE