Vegetariskt julbord – alla recept du behöver

De gröna rätterna för en riktigt god jul

Publisert:
Vegetariska favoriter på julbordet.

Vegetariska julbordet – duka upp med de klassiska smakerna och dofterna men i en växtbaserad tappning.

Laga alla eller välj några vegetariska favoriter. Här är vego-kocken Gustav Johanssons härliga tips och recept för vegetariskt och vegansk julmat.Qy11Jq

Gravad lax, inlagd sill, köttbullar, griljerad skinka och brysselkål. Vid en första anblick ser det veganska julbordet riktigt klassiskt ut.

– Det är enkelt att veganisera julens rätter, utan att smakerna blir sämre, säger vegobloggaren Gustav Johansson.

Matbloggaren, entreprenören och kokboksförfattaren Gustav Johansson börjar äta julmat redan i oktober så när julen väl kommer är det främst familjemyset han ser fram mot.

– Julen är verkligen fantastisk, allra mest eftersom jag får träffa och umgås med familjen.

Bland julens rätter är Gustav ett stort fan av köttbullarna, de veganska så klart, och den inlagda auberginen som ersätter sillen..

– Köttbullarna ska vara hårt stekta med mycket kryddpeppar och senap. Och jag älskar senapssill, fast med aubergine då.

Gustav Johansson

Enkla tips för vegansk julmat på julbordet

Om du väntar gäster som är veganer till julmiddagen har Gustav flera tips att dela med sig av.

– Du kan utgå ifrån att inget är fel med själva smaken och upplevelsen av de klassiska julrätterna. Det är inte smaken av köttbullar vi veganer inte gillar utan det är ofta ett ställningstagande om djur och miljö som ligger bakom veganismen. 

Han tycker att man kan våga ha mer växtbaserat på julbordet. Bara för att det ska vara vegansk julmat behöver du inte enbart äta brysselkål.

– Rulla köttbullar av formbar färs eller använd lättkokt aubergine i stället för sill. Det finns också mängder av färdiga rätter som är jättegoda. Håll dig till klassikerna, gör mer och bjud alla.

Gustav tipsar också om att göra fler av de klassiska kålrätterna som nästan alltid är veganska.

– Jag brukar också göra en saffranscouscous med inspiration från Marocko med torkade frukter och nötter. Man kan gärna röra sig mot det indiska eller nordafrikanska köket och hitta juliga rätter med spiskummin, saffran, ingefära, kanel och kardemumma.

Vegetariskt julbord.

Gravade morötter ersätter laxen

De gravade morötterna som ersätter laxen är också en av favoriterna. Och den vanliga hovmästarsåsen är praktiskt nog vegansk som den är.

– Egentligen är morötterna inlagda men jag får en liknande effekt som med gravad lax. De flesta rotfrukter blir väldigt goda när man lägger in dem. Prova tunna skivor av palsternacka, kålrot eller förkokad rotselleri.

När Gustav gör de veganska julrätterna jobbar han med flera olika parametrar, både utseende och smak på ursprungsrätten.

– Utseendet är jätteviktigt men det ska vara i kombination med smakdelarna för att man ska uppleva att något är riktigt likt ursprungsrätten. Det behöver inte vara exakt likadant, men nästan, då går det att komma väldigt långt.

Recept vegetariskt julbord

Här är några riktigt bra recept för det vegetariska julbordet.

Griljerad rotselleri
(23)

Griljerad rotselleri

Julbordets stjärna har länge varit skinkan. Men det känns fint att kunna presentera ett helt växtbaserat alternativ till julbordets huvudpjäs – griljerad rotselleri.

Griljerad rotselleri, istället för julskinka.
Jävligt gott-bloggarens goda rödbetssallad
(18)

Jävligt gott-bloggarens goda rödbetssallad

Det här receptet är tacksamt enkelt! Äpplena ger det där läckra crunchet som bryter av rödbetornas textur och senapen ger sting och rymd till smaken.

Rödbetssallad med äpplen ger den extra crunchen.
Veganska köttbullar
(23)

Veganska köttbullar

Julköttbullar ska gärna innehålla kryddpeppar och dijonsenap för extra kick.

– Jag brukar göra dem mindre än vanligt och steka dem riktigt hårt, så att de blir som en krispig liten munsbit, säger vegoproffset Gustav Johansson.

Julköttbullar, lite mindre, men krispiga munsbitar.
Gravad morot
(88)

Gravad morot

Första gången Gustav åt gravad morot blev han helt paff.

– Att det faktiskt kunde vara så bra och likt gravlax var helt fascinerande, säger han.

Gravad morot.
Klassisk inlagd sill – veganskt recept
(20)

Klassisk inlagd sill – veganskt recept

Det går precis lika bra att lägga in aubergine som sill. Det här är Gustav Johanssons grundrecept som du sedan kan använda som utgångspunkt för egna versioner.

Glasmästarsill, senap eller currysill. Auberginesill kan läggas in precis som vanlig sill.
Vegetarisk senapssill gjord på aubergine
(27)

Vegetarisk senapssill gjord på aubergine

Att göra egen vegetarisk sill av aubergine är fantastiskt enkelt och bra. Konsistensen blir förvånansvärt lik de där små sillfilé-bitarna som används i inlagd sill.

Senapssill av aubergine.
Kryddpepparstekt seitan med friterad brysselkål
(11)

Kryddpepparst­ekt seitan med friterad brysselkål

Om du inte testat vare sig seitan eller friterad brysselkål förut så har du något att se fram emot. En garanterad hit på julbordet.

Kryddpepparstekt seitan med friterad brysselkål

Tips för vegetariska julbordet

  1. Ersätt skinkan med hel rotselleri. Griljera med senap och ströbröd.
  2. Valnötter tillför härligt crunch till de flesta sallader, både kalla och varma. Rosta nötterna för godast smak.
  3. Grava hyvlade morötter i en 1–2–3-lag, lägg upp fint på ett fat och ringla över hovmästarsås. Det ser både festligt ut och smakar ljuvligt.

Förslag på inköpslista vegetariskt julbord

Här har vi skrivit en lista med allt du behöver inför jul, bara att kopiera och ta med till affären!

  • Formbar vegofärs
  • Vegetarisk prinskorv
  • Rotselleri (i stället för julskinka)
  • Grönkålsallad
  • Skivade rödbetor
  • Rödkål i burk
  • Grönkål
  • Brysselkål
  • Skivad saltgurka
  • Potatis
  • Aubergine
  • Morötter
  • Rödlök
  • Hovmästarsås
  • Ketchup
  • Persilja, knippe
  • Vörtbröd
  • Knäckebröd
  • Valnötter
  • Julmust
  • Formbar vegofärs
  • Vegetarisk prinskorv
  • Rotselleri (i stället för julskinka)
  • Grönkålsallad
  • Skivade rödbetor
  • Rödkål i burk
  • Grönkål
  • Brysselkål
  • Skivad saltgurka
  • Potatis
  • Aubergine
  • Morötter
  • Rödlök
  • Hovmästarsås
  • Ketchup
  • Persilja, knippe
  • Vörtbröd
  • Knäckebröd
  • Valnötter
  • Julmust

Bra att ha hemma:

  • Vitlök
  • Senap
  • Ströbröd
  • Salt & peppar
  • Olivolja
  • Smör
  • Vitlök
  • Senap
  • Ströbröd
  • Salt & peppar
  • Olivolja
  • Smör
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.