Med solen kommer sparris - här är bästa recepten

Publicerad:
Uppdaterad:
Ola Stålnacke, köksmästare på Sturehof.
Foto: Foto: Sofia Nahringbauer
Ola Stålnacke, köksmästare på Sturehof.

Recept

Nu är det äntligen tid för allas favoritprimör, sparris.
Säsongen varar inte länge så passa på nu.
– Sparris är vår, säger Ola Stålnacke, köksmästare på Sturehof.

Favoritprimören sparris hör våren och försommaren till. Trots att det numera går att köpa sparris året runt är det något alldeles särskilt med europeisk sparris. Den svenska sparrisen är, beroende vädret, bara i säsong från ungefär april till juni, så det gäller att passa på.

– Det är en av vårens första grönsaker och starten på en ny säsong. Sparris är vår! Säger Ola Stålnacke, köksmästare på restaurang Sturehof i Stockholm.

Utöver den svenska sparrisen är det ofta tysk eller holländsk sparris som säljs i matbutikerna. Tyskland är sparrislandet framför alla och där är påsken starkt förknippad med sparris, då äter alla tyskar vit sparris och priserna skjuter i höjden i hela Europa.

Vit eller grön

För tyskarna är det bara vit sparris som gäller, medan vi i Sverige gärna lagar både grön och vit. Den gröna kan med fördel kokas, råstekas eller grillas ganska kort tid så att den får behålla spänstigheten. Den vita sparrisen har ett beskt skal och bör därför skalas hela vägen till knoppen och sedan kokas i en lag med vatten, salt, socker, smör och citronjuice.

– Lägg i sparrisen och sjud tills den är mjuk men med lite spänst kvar. Tiden beror på hur grov tjocklek sparrisen har. Lättast är att ta upp en sparris och skära av en bit från stjälken längst ner och smaka, tipsar Ola.

Vilka tillbehör som passar bäst beror på vilken sparrissort du väljer.

– Vit sparris är godast med en smörsås exempelvis beurre blanc, hollandaise eller mousselinesås. Grön sparris funkar med fräschare enkla smaker som nötter, olivolja och örter tycker jag, säger Ola.

Svenskar älskar sparris

Svenskarnas stora intresse för sparris speglar sig i gästerna som besöker Sturehof. Under säsongen tillagar de mellan 100 och 120 kilo vit sparris respektive cirka 40 kilo grön sparris i veckan.

Här är Olas recept på sparris

Foto: Sofia Nahringbauer
Vit sparris med mousselinesås

 

Foto: Sofia Nahringbauer
Grön sparris – grillad med färskost

  Ett annat gott recept:

Foto: Katarina Di Leva
Grön sparris – med ägg och hollandaise
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM GODARE