Med solen kommer sparris - här är bästa recepten
Uppdaterad:
Recept
Nu är det äntligen tid för allas favoritprimör, sparris.
Säsongen varar inte länge så passa på nu.
– Sparris är vår, säger Ola Stålnacke, köksmästare på Sturehof.
Favoritprimören sparris hör våren och försommaren till. Trots att det numera går att köpa sparris året runt är det något alldeles särskilt med europeisk sparris. Den svenska sparrisen är, beroende vädret, bara i säsong från ungefär april till juni, så det gäller att passa på.
– Det är en av vårens första grönsaker och starten på en ny säsong. Sparris är vår! Säger Ola Stålnacke, köksmästare på restaurang Sturehof i Stockholm.
Utöver den svenska sparrisen är det ofta tysk eller holländsk sparris som säljs i matbutikerna. Tyskland är sparrislandet framför alla och där är påsken starkt förknippad med sparris, då äter alla tyskar vit sparris och priserna skjuter i höjden i hela Europa.
Vit eller grön
För tyskarna är det bara vit sparris som gäller, medan vi i Sverige gärna lagar både grön och vit. Den gröna kan med fördel kokas, råstekas eller grillas ganska kort tid så att den får behålla spänstigheten. Den vita sparrisen har ett beskt skal och bör därför skalas hela vägen till knoppen och sedan kokas i en lag med vatten, salt, socker, smör och citronjuice.
– Lägg i sparrisen och sjud tills den är mjuk men med lite spänst kvar. Tiden beror på hur grov tjocklek sparrisen har. Lättast är att ta upp en sparris och skära av en bit från stjälken längst ner och smaka, tipsar Ola.
Vilka tillbehör som passar bäst beror på vilken sparrissort du väljer.
– Vit sparris är godast med en smörsås exempelvis beurre blanc, hollandaise eller mousselinesås. Grön sparris funkar med fräschare enkla smaker som nötter, olivolja och örter tycker jag, säger Ola.
Svenskar älskar sparris
Svenskarnas stora intresse för sparris speglar sig i gästerna som besöker Sturehof. Under säsongen tillagar de mellan 100 och 120 kilo vit sparris respektive cirka 40 kilo grön sparris i veckan.
Här är Olas recept på sparris
Ett annat gott recept:
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Sommarvärme igen – då tänds grillen
Tricket som tar grillad sparris till nya höjder
Så lätt gör du godaste såsen till fisken
30 min
Mästerkockens franska favoriter
Recept som hjälper dig att matsmarta
Bästa tipsen: Så grillar du grönt i sommar
Vegansk smörgåstårta
Kolakokta äpplen – prova själv!
30 min
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Grillböcker: Här är bästa grillrecepten
Grilla veganskt – gott och klimatsmart
God midsommarmat - bästa tipsen och recepten
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Vegetariska kokböcker - 7 bästa tipsen
Rödbetor – allt du behöver veta
Tommy Myllymäki – 10 tips för en riktigt god soppa
Alsace – en bortglömd region, trots bästsäljare
Köksmästaren Florencia: Vi slänger ingen mat
Laga helgrön helgmat i år
”Drömmer om att få laga nobelmiddagen”
Burgarkungarna gör upp vid grillen
Jamie Oliver hakar på vegotrenden
Mästerkocken Gillis lagar valborgsmiddag
Gör din egen saft
Matlagning med magi – enkla och goda smaker
Här är bästa recepten till grillen
Sommarvärme igen – då tänds grillen
Tricket som tar grillad sparris till nya höjder
Så lätt gör du godaste såsen till fisken
30 min
Mästerkockens franska favoriter
Recept som hjälper dig att matsmarta
Bästa tipsen: Så grillar du grönt i sommar
Vegansk smörgåstårta
Kolakokta äpplen – prova själv!
30 min
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Grillböcker: Här är bästa grillrecepten
Grilla veganskt – gott och klimatsmart
God midsommarmat - bästa tipsen och recepten
Kommersiell text, innehåller annonslänkar