Följ med till anrika vinodlingen i Stockholm

Vinbonden visar i klippet hur du odlar egna vindruvor

Publisert:

Visste du att det finns en vinodling i Stockholm från 1670? Johan Gustafson som arbetar på gården tror att Sverige kan bli en vindestination för personer från hela världen.

– Det händer så mycket på den svenska vinscenen just nu, säger han.

Den lilla vinodlingen med tvåhundra vinrankor ligger idylliskt i Velamsunds naturreservat i Nacka utanför Stockholm. Solen skiner på den terrasserade vinodlingen samtidigt som det kommer svala brisar från Velamsundsviken som bara ligger några meter från odlingen.

Johan Gustafson som arrenderar marken av kommunen sedan 2020 säger att det är ett väldigt bra klimat för vinodling här på Vinberget på Velamsund.

– Det är perfekt. Vi ligger i söderläge så druvorna får mycket sol, men samtidigt får vi lite svalka från brisen här från vattnet. Man känner att det är skillnad på klimatet bara man går från parkeringen hit!

Vinberget har funnits sedan 1670, men det är inte dokumenterat om det faktiskt har producerats vin från de druvor som har vuxit här. En teori är att Klara kloster som är närliggande har producerat vin från vinberget till nattvarden under 1700 och 1800-talet.

Vinbonden Johan Gustafson.

Vingård i Sverige

Vinberget föll med åren i glömska, och några halvhjärtade försök gjordes för att få igång odlingen igen. Samtidigt promenerade Johan i många år i naturreservatet och sneglade på vinodlingen som blev mer och mer förfallen med åren.

Johan har även arbetat på vingård i Bordeaux i början av 2010 talet, men 2020 bestämde han sig att ta över odlingen på vinberget och blev vinbonde i Sverige.

– När jag tog över var det helt igenväxt. Plantorna mådde inte heller så bra så jag har planterat om en hel del. Jag jobbar annars som konsult inom restaurang och bar, så det här blev väl mitt corona projekt.

Han står längst ner på den terrasserade vinodlingen och tittar på plantorna som sattes förra året. Av de tvåhundra vinrankorna så är hundra av de planterade i år eller året dessförinnan. Johan går fram till den lilla vinrankan:

– De här kommer vi kunna börja göra vin av om två år. De första tre åren tar man bort druvorna eftersom de inte blir något bra vin, vinrankorna behöver mer tid på sig för att producera bra druvor.

Vinbonden Johan Gustafson.

Druvan zilga tål det svenska klimatet

På den andra terrassen är vinstockarna grövre. De är äldre och planterade av en person som arrenderade Vinberget innan Johan. Druvan här heter zilga, en blå druva som inte är så känd – men som är tålig för det kalla klimat som vi har i Sverige. Det finns bara en rad med den blåa druvan här, resten av vinodlingen består av den gröna druvan solaris.

– Jag vill mest göra mousserande vin. Pet-nat som det heter, eller methode ancestrale som det också kallas. Det kommer jag göra på solaris som växer här, men det är kul att ha kvar de här blåa duvorna som funnits här så länge.

Ännu har det inte producerats något vin från vinberget, men det har hunnit bli en Pink ale. Det är en öl som innehåller de blåa druvorna.

Johan tar fram en petflaska ur en trälåda:

– Det här är vin på zilga. Jag låter den vila här i flaskan tills allt sediment har fallit till botten.

Vinberget har funnits sedan 1670
Odlingen på vinberget är väldigt liten.

Drömmer om eget vineri

I dag finns inget vineri, en anläggning för att framställa vin, på berget. Johan tar hjälp av ett närliggande musteri för att pressa druvorna och sedan sker jäsningen i tunnor i hans hem.

– Drömmen är ju såklart att ha ett vineri här och kunna göra allt på plats.

Odlingen på vinberget är väldigt liten, för att sätta det i kontext kan man tänka att en vinranka ger ungefär en flaska vin. Den totala produktionen kommer inte bli några större mängder, på ett ungefär tvåhundra flaskor kommer produceras.

Johan har stora planer för vinberget.

Kan bli en internationell vindestination

Vinet kommer inte finnas tillgängligt att köpa på Systembolaget, i stället vill han hålla vinprovningar på den närliggande restaurangen och bjuder mer än gärna in människor som vill lära sig mer om vinodling till Vinberget.

– Det är perfekt för de som är vinintresserade att komma och hälsa på här på vinberget. Man lär sig ofta teoretiskt hur saker och ting funkar när man lär sig om vin, men här får man se hur det praktiskt går till, säger Johan. 

Johan har stora planer för vinberget, och ser Sveriges framtid som en vindestination med stor entusiasm:

– Sverige har så bra förutsättningar för att i framtiden bli en vindestination för personer från hela världen. Det händer så mycket på den svenska vinscenen just nu.

Ett år på vinberget

Så här kan ett år på vinberget se ut.

  • Januari- Lugnt och stilla i vingården
  • Februari/Mars - Beskärning av vinrankorna 
  • April/Maj - Nu börjar det komma knoppar på vinrankan
  • Juni/Juli - Sommar och sol och nu blommar vinrankan
  • September/Oktober - Skördetid och nu är det mycket som händer i både vingård och vineri
  • November/December - Vila i vingården
Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.