Pasta – så väljer du rätt modell
Så väljer du rätt pastasort
Farfalle, pappardelle, penne eller fusilli. Det är lätt att välja samma favoritpasta oavsett vad man lagar. Men olika former på pastan har olika funktion, här listar vi vad de olika sorterna passar bäst till.
Lång pasta
Spaghetti, spaghettini, pappardelle, fettuccine, tagliatelle mezzanelle och linguine
Perfekt till sås som inte är allt för tunn som till exempel köttfärssås, gräddiga såser och pesto. Pastan omsluts av såsen och smakar ännu mer. Passar också väldigt bra till fisk och skaldjur som frutti di mare och vongole.
Kort pasta
Rörpasta: Mezze maniche, Pennette rigate, tortiglioni, Mezze Penne
Farfalle och gnocchi
Kort rörformad pasta som Mezze maniche passar bra i sallad, sås med stora bitar av grönsaker, fisk eller kött och såser som är lite tjockare.
Räfflorna på till exempel pennette rigate gör att såsen fastnar extra bra som i det här receptet.
Den tunnare mezze penne passar fint till krämiga såser med ost eller tomat.
Tortiglioni kan du välja till smakrika såser med till exempel lax, svamp eller ost.
Farfalle och gnocchi (den torkade varianten) passar extra bra i pastasallad men också till smakrika såser som rucolapesto.
Snäckpasta
Radiatori, Conchiglie
Här passar lite rinniga såser bra eftersom pastans form gör att mycket sås följer med i varje tugga.
Skruvad pasta
Fusilli, Fusilli bucati, strozzapreti och gemelli
Skruvad pasta är också bra på att dra till sig mycket sås. Fusilli kallas ”såsälskarens pasta” eftersom den är extremt bra på att fånga upp såsen i alla sina veck och skåror.
Risoni
Risoni kan användas i stället för ris men passar också i sallader och soppor.