Författarens påskiga tips: Våga vägra ägg
Bakrecept
”Så nära en fluffig gräddtårta man kan komma”
Sugen på tårta till påsk – men trött på bara tanken av ägg. Testa deckardrottningen Liselotte Rolls vegantårta. – Det är en väldigt kraftig hallon och chokladsmak och så är den väldigt enkel att baka, säger hon.
Liselotte Roll håller som bäst på att erövra Europa med sina deckare.
Hennes debut ”Tredje graden” släpps nu på engelska och den andra boken i serien om polisinspektör Magnus Kalo, ”Ole dole död”, kommer i maj. Därtill påbörjar hon en ny serie kallad ”Bröder”.
Men utöver deckarskrivandet är hon sedan några månader tillbaka även rättroende vegan.
Och det innebär att en högtid som påsk blir lite annorlunda.
– Det blir lite svårt, eftersom det är första året som vi är hel-veganer. Vi kommer försöka byta ut allt, så det blir lite av en överraskning vad vi får ihop för nått. Fyllda gula paprikor får det bli – då har vi i varje fall något gult på bordet, säger Liselotte Roll.
Men trots avsaknaden av allt animaliskt säger Liselotte att bara för att man är vegan, behöver det inte innebära att en riktig påsktårta saknas.
– Ärligt talat är det skitsvårt att baka veganskt – om man tänker traditionellt. Man måste tänka helt nytt med recepten. Du kan inte få till en fluffig gräddtårta utan man måste hitta på alternativ. Men det här är nog så nära man kan komma.
Okej, det låter spännande – men är det något man måste tänka på när man gör påsktårtan om man är ovan vegan-bakare?
– Ja, det här kan vara bra att ha i tankarna: till en början, när det står äggersättning: ta mer pulver än det står på förpackningen. Står det en tesked – ta en matsked så att det håller ihop ordentligt. Låt inte botten vara inne för länge i ugnen, då blir den bara en stenhård kaka. Och tänk på att hallonröran måste vara ganska fast, annars får man inte till någon snygg form. Botten och rörorna kan man göra dagen innan, men montera tårtan bör man göra samma dag eftersom den är så blöt.
Men går tårtan hem även hos de som inte är veganer?
– O ja, jag gjorde två provtårtor och bjöd på – det var ingen som märkte att det var en vegantårta. Bland annat var det fyra barn, och de brukar vara kritiska, men de älskade den. Därtill var det en som inte äter socker eftersom han inte gillar det – men han tyckte jättemycket om den och tog tre omgångar.
En portion motsvarar en tårta.
Påskig vegantårta
Ingredienser
- äggersättning, för två ägg
- 2.5 dl socker
- 150 g smör
- 5 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 1.5 dl vetemjöl
Chokladmousse
- 1 paket havrevisp, eller sojavisp
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk socker
- 4 msk kakao
Hallonblandning
- 2 paket frysta hallon
- 1 paket havrevisp
- socker, efter smak
- 1 marsipanlock, alternativt marsipan som själv kavlas ut
- florsocker
Gör så här
Av: Felix Björklund
Sugen på mer veganskt – här tipsar Liselotte om sin paradrätt: kidneybiffar med lime-aioli.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
”Bakandet blev min väg in i det veganska köket”
Budapestlängd går snabbt och enkelt
Johanna Westmans bästa baktips
Värmande vego – Karoline Jönssons nya vegokokbok
Laga veganskt – från kroppkakor till trendig ramen
Deckarförfattarens favorit: ”Är enkelt”
Veganskt julgodis – det här kan vara julens godaste
Fira studenten med smörgåstårta
Veganskt julfika med Mattias Kristiansson
Kakdrottningen Birgitta Rasmusson aktuell med ny bakbok
Robin, 41, skippade köttet – äter bara grönt: ”Mår mycket bättre”
Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt
Fira påsken med glutenfritt
”Är något som alla kan baka”
Veganskt godis – kola och bountybitar
Profilens burgare: ”Supersmarrigt”
1 h 30 min
Stjärnbagaren: Matsystemet är trasigt
Jessica Frej – så fixar du julen utan stress
Sanna Bråding: Ett lätt steg att byta ut köttet
Baka semlor: Så här gör du
”Om 50 år äter vi inget kött i Sverige”
Eleverna: ”Gynnar klimatet, lärarna och eleverna”
Kokböcker: Här är årets tips på bokrean
10 härliga recept på tårta för alla tillfällen
”Bakandet blev min väg in i det veganska köket”
Budapestlängd går snabbt och enkelt
Johanna Westmans bästa baktips
Värmande vego – Karoline Jönssons nya vegokokbok
Laga veganskt – från kroppkakor till trendig ramen
Deckarförfattarens favorit: ”Är enkelt”
Veganskt julgodis – det här kan vara julens godaste
Fira studenten med smörgåstårta
Veganskt julfika med Mattias Kristiansson
Kakdrottningen Birgitta Rasmusson aktuell med ny bakbok
Robin, 41, skippade köttet – äter bara grönt: ”Mår mycket bättre”
Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt
Fira påsken med glutenfritt
”Är något som alla kan baka”
Veganskt godis – kola och bountybitar
Profilens burgare: ”Supersmarrigt”
1 h 30 min