Författarens påskiga tips: Våga vägra ägg

4,7 (3 röster)

Bakrecept

”Så nära en fluffig gräddtårta man kan komma”

Sugen på tårta till påsk – men trött på bara tanken av ägg. Testa deckardrottningen Liselotte Rolls vegantårta. – Det är en väldigt kraftig hallon och chokladsmak och så är den väldigt enkel att baka, säger hon.

Liselotte Roll håller som bäst på att erövra Europa med sina deckare.

Hennes debut ”Tredje graden” släpps nu på engelska och den andra boken i serien om polisinspektör Magnus Kalo, ”Ole dole död”, kommer i maj. Därtill påbörjar hon en ny serie kallad ”Bröder”.

Men utöver deckarskrivandet är hon sedan några månader tillbaka även rättroende vegan.

Och det innebär att en högtid som påsk blir lite annorlunda.

– Det blir lite svårt, eftersom det är första året som vi är hel-veganer. Vi kommer försöka byta ut allt, så det blir lite av en överraskning vad vi får ihop för nått. Fyllda gula paprikor får det bli – då har vi i varje fall något gult på bordet, säger Liselotte Roll.

Men trots avsaknaden av allt animaliskt säger Liselotte att bara för att man är vegan, behöver det inte innebära att en riktig påsktårta saknas.

– Ärligt talat är det skitsvårt att baka veganskt – om man tänker traditionellt. Man måste tänka helt nytt med recepten. Du kan inte få till en fluffig gräddtårta utan man måste hitta på alternativ. Men det här är nog så nära man kan komma.

Okej, det låter spännande – men är det något man måste tänka på när man gör påsktårtan om man är ovan vegan-bakare?

– Ja, det här kan vara bra att ha i tankarna: till en början, när det står äggersättning: ta mer pulver än det står på förpackningen. Står det en tesked – ta en matsked så att det håller ihop ordentligt. Låt inte botten vara inne för länge i ugnen, då blir den bara en stenhård kaka. Och tänk på att hallonröran måste vara ganska fast, annars får man inte till någon snygg form. Botten och rörorna kan man göra dagen innan, men montera tårtan bör man göra samma dag eftersom den är så blöt.

Men går tårtan hem även hos de som inte är veganer?

– O ja, jag gjorde två provtårtor och bjöd på – det var ingen som märkte att det var en vegantårta. Bland annat var det fyra barn, och de brukar vara kritiska, men de älskade den. Därtill var det en som inte äter socker eftersom han inte gillar det – men han tyckte jättemycket om den och tog tre omgångar.

En portion motsvarar en tårta.

Påskig vegantårta

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • äggersättning, för två ägg
  • 2.5 dl socker
  • 150 g smör
  • 5 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1.5 dl vetemjöl
  • Chokladmousse

  • 1 paket havrevisp, eller sojavisp
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk socker
  • 4 msk kakao
  • Hallonblandning

  • 2 paket frysta hallon
  • 1 paket havrevisp
  • socker, efter smak
  • 1 marsipanlock, alternativt marsipan som själv kavlas ut
  • florsocker

Gör så här

Av: Felix Björklund

Sugen på mer veganskt – här tipsar Liselotte om sin paradrätt: kidneybiffar med lime-aioli.

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK