7 anledningar till en sockerpaus

Uppdaterad 2016-04-14 | Publicerad 2015-09-18

Det här händer om du undviker sötsakerna

Salladsdressing, pastasås, yoghurt…

Varje dag får vi i oss en massa tillsatt socker genom olika matvaror. Något som enligt forskning i värsta fall kan leda till ångest, rastlöshet och depression.

Här är sju saker som händer om du låter kroppen ta en sockerpaus.

Tillsatt socker finns till exempel i kakor, läsk och godis. Men du hittar även den söta boven i mindre självklara matvaror som dressing, pastasås och yoghurt. Listan kan göras hur lång som helst.

Hur du påverkas av din sockerkonsumtion beror naturligtvis på mängden du konsumerar. Men är du allvarligt sockerberoende kan du få problem med ångest, rastlöshet och depression, visar forskning.

Så vad händer egentligen om du tar en sockerpaus?

Här är listan som visar hur du påverkas:

1. Ditt hjärta kommer att göra en glädjedans

Många får problem med hjärtat när de blir äldre. Ett liv utan tillsatt socker minskar risken att dö i hjärtsjukdomar – med hela en tredjedel, visar forskning. Anledningen till detta är att socker höjer din insulinnivå, något som leder till högre puls och blodtryck. Genom att skippa sockret kan du inom några veckor dessutom se en minskning av farligt kolesterol och triglycerider (kroppens fettreserver). Och det låter ju bra!

2. Hej då, dålig hy

Systematisk inflammation är en välkänd utlösare av akne – och socker är inflammatoriskt. En studie i American Journal of Clinical Nutrition visade att när personer som vanligtvis inte brukade dricka läsk, drack en burk om dagen i tre veckor, så höjdes deras inflammationsnivårer med hela 87 procent. Så skippa sockret och invänta resultatet. Förhoppningsvis slipper du concealern framöver.

3. Du smiter från diabetes

En världsomspännande studie som innefattar 175 länder visar att de som stoppade i sig 150 kalorier tillsatt socker om dagen hade elva gånger högre risk att drabbas av diabetes typ 2, jämfört med dem som istället fick samma kalorimängd från fett och proteiner.

4. Du slipper fejka ditt leende

Socker används ofta som tröst när vi känner oss deppiga. Men en studie gjord vid Columbia University visar att kvinnor som åt mycket socker upplevde mer humörsvängningar och samtidigt hade mer ångest. Att skippa sockret kan då vara ett enkelt sätt att bli på bättre humör.

5. Du får lättare att sova

Först är du på topp, men efter sockerrushen blir du trött och sömnig – även mitt på dagen. Dessutom triggar socker våra kolesterolnivåer, något som även stör sömnen. Så skippa den där chokladkakan efter lunchen och sov bättre på natten.

6. Du glömmer bort din väns födelsedag

Har du svårt att komma ihåg saker? Skälet kan vara din sockerkonsumtion. En studie gjord vid UCLA visar nämligen att mat med höga sockernivåer kan försvåra inlärning och påverka vårt minne. Enligt studien kan sockret på längre sikt ha en negativ effekt på kommunikationen mellan dina hjärnceller.

7. Du kommer plötsligt i dina gamla jeans

Utan socker är chansen stor att du minskar ditt kaloriintag. Ett snabbt räkneexempel visar att om du stoppar i dig 200 kalorier tillsatt socker om dagen och sedan slutar med detta så bör du kunna minska din kroppsvikt med fem kilo på ett halvår. Och det kanske inte är så dumt! 

Källa: prevention.com

Kockeniklackar.se – Recept för att vinna på online
casino
Kockeniklackar.se – Recept för att vinna på online
casino

Annika Jeppsson

Följ ämnen i artikeln