Gott vin till hummersoppa?

Sommelieren Sarah Lindstrand Mboge svarar

Publisert:

Blir det fisk och skaldjur i helgen? Kanske en krämig hummersoppa?
Då har sommelieren Sarah Lindtsrand Mboge bästa vintipsen till dig!

Till fisk och skaldjur är vitt vin alltid ett säkert kort. Fet fisk är rik på umami som inte passar med strävheten i rött vin.

– När man matchar vin och mat så tänker man också på strukturen i maten och vinet. Ett stort rödvin tillsammans med en elegant fiskrätt skulle göra så att vinet slukar den eleganta rätten, säger Sarah Lindtsrand Mboge, sommelier och vinprofil på Aftonbladet.

  • Så man ska aldrig välja rött vin till fisk?

– Jo, ett lättare rött vin kan passa, speciellt om fisken är lite ”köttigare”, säger hon.

Här har hon listat topp 3 vinsorter som passar med fisk och skaldjur:

  1. Txakoli. Det här är ett baskiskt vin med hög syra och låg alkoholhalt. Det passar utmärkt som aperitif eller tillsammans med lättare rätter.
  2. Muscadet. Muscadetviner är lätta, friska och neutrala i karaktären. De används ofta som aperitif och är vanliga att dricka till ostron.
  3. Champagne. Ett klassiskt och lyxigt val till fisk, gärna saltade fiskar som torsk passar extra bra.

Vilket vin är godast till hummersoppa?

– Till hummersoppa passar friska och fräscha viner bäst. De får gärna ha lite struktur, säger Sarah Lindtsrand Mboge .

Till hummersoppa passar friska och fräscha viner bäst.
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.