Risk för oxfilébrist till nyår

Det här är anledningen bakom bristen

Av: 

Amanda Hällsten

Kött

Nyårsfavoriten är hotad.

Det råder nämligen brist på oxfilé.

– Det har varit en väldigt stor efterfrågan, säger Hans Agne, vd på Svenska köttföretagen till  P4 Västmanland.

I år kan det bli svårt att få tag på oxfilé till nyårsmiddagen, rapporterar P4 Västmanland.

Anledningen är bland annat att färre nötdjur än vanligt har slaktats i Sverige i år, samtidigt som fler vill äta svenskt kött.

– I år är det lite extra kämpigt. Det har varit väldigt stor efterfrågan på oxfilé, ryggbiff och entrecote. Jag tror det hängt ihop med pandemin, man har velat äta fint kött med nära och kära när det varit så tuffa tider. Nu är slakteriernas lager lite lägre till årsskiftet, säger Hans Agne, vd på Svenska köttföretagen, branschorganisation för Sveriges åtta största slakterier.

”Går inte i år”

Lasse Eriksson, butikschef på Stora Ekeby kött i Västerås, säger att han hoppas kunna spara några oxfiléer till sina kunder till nyår.

– Till nyår går det åt sjukt mycket mer oxfilé än normalt sett. Tidigare år har vi fryst ner oxfilé innan, men det går inte i år, säger han.

ANNONS

Kaffebryggare från Bodum nu till superpris hos Åhléns!

Extern länk från Åhléns

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

3D-printat "kött” serveras på restaurang

ÄMNEN I ARTIKELN

Kött

Matnytt

MER OM GODARE

Bjud på Larssons lyxiga nyårsmeny

Nötkött – så tillagas det på bästa sätt

Brist på populära fisken

Årets kock har skapat Årets rätt

Kinesiska nyåret – fira med en härlig hot pot

Hon gör Sveriges godaste macka

Så väljer du rätt kyckling på tallriken

Zeina Mourtada och Paul Svensson släpper klimatsmart kokbok

Tareq Taylors godaste grytor

Kokt eller grillad: korven som älskas mest

Knepet som kan göra landslaget till vinnare

Dante Zia bjuder på hållbar vardagsmat

Expertens bästa tips på glutenfria öl

Khadija Mohamud släpper ny kokbok

Därför är viltkött så klimatsmart

Axfood och Urban deli lanserar nytt vegokött

Så blir laxen smartare mat

De sju värsta förolämpningarna mot italiensk mat

Tareq Taylor lagade bäver på nya matresan

De har gått vidare i Sveriges mästerkock 2022

Gjorde lyxig glass på rostad äppelskrutt

”Köttporr borde förses med varningstriangel”

Så enkelt kokar du ägg utan att de spricker

Bartendern Josefines bästa nyårsdrinkar