Surkål
Det är något magiskt med surkålens krispighet, syra, ”kålighet” och den samtidigt sötaktiga, salta och umamipräglade smaken.
– Surkål är faktiskt den enda syrade grönsak jag kan äta varje dag, året om, utan att tröttna, säger Jenny ”Surtanten” Neikell.
Här är hennes grundrecept som du kan variera på otaliga vis genom att tillsätta kryddor och andra grönsaker.
- Tips! Variera surkålen genom att tillsätta någon eller flera av följande smaksättningar i steg 3: 1 tsk kummin, 5 lätt krossade enbär, 1 tsk fänkålsfrö, 1-2 lagerblad (tillsätts i steg 4 för att inte krossas), 5 g riven vitlök, 100 g äpple eller päron, 50 g lingon eller havtorn.
- 1 portion i receptet blir ca 1 kilo surkål. 28 dagar tillkommer för mognadsprocessen.
Ingredienser
- 1 kg vitkål
- 1 msk havssalt
Gör så här
LÄS VIDARE
MER OM GODARE

Så fermenterar du grönsaker
Gurkkimchi
1 h 30 min
Brysselkålskimchi
2 h
Det här vill Godares matprofiler laga 2022
Thailändsk färsgryta
25 min
Vegetarisk lasagne – tre smakrika godingar

Laga klimatsmart barnmat med Jessie Sommarström
Kommersiell text, innehåller annonslänkar


Smarta juicepressar för goda drycker

Nu satsar även köttjätten på vegetarisk vardagsmat
Se våra mest gillade recept
Hemligheten bakom den perfekta pannacottan

Hon lagar god mat på tång och strandväxter
Enkel och snabblagad lunch hemma
Felet som alla gör med tomatpuré
Kommersiell text, innehåller annonslänkar


Kokböcker som hjälper dig att spara pengar
Läs chatten med budgetproffset om billig mat
Kommersiell text, innehåller annonslänkar


Julens bästa kokböcker
Kommersiell text, innehåller annonslänkar


9 smarta presenter alla studenter vill ha
Här finns världens godaste mat

Billig och god mat – bra för hälsan och planeten
Så enkelt lagar du indiskt på riktigt

Knepet som kan göra landslaget till vinnare
Bjud på romantisk meny till alla hjärtans dag
Kommersiell text, innehåller annonslänkar

