Middagstips med härliga sommarsmaker
Av: Aftonbladet
Uppdaterad:
Godare
”Det här är lika gott som på restaurang, men inte alls svårt, och det tar bara 30 minuter.”
I programserien ”Garanterat gott” får du middagstips av kocken Mattias Larsson och bakbloggaren Cecilia Hagerling Larsson.
Välkommen till deras kök på Rådmansö där de bjuder på härliga sommarsmaker.
Fröknäckebröd.
Bakad torskrygg med sotad sparris, kryddig smetana och brynt äggsmör.
Sommarsviss med hallon och basilika.
Fröknäckebröd
Ingredienser:
1,5 dl dinkelmjöl
1 dl linfrön
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl sesamfrön
0,5 tsk salt
0,5 msk honung
2-3 msk kokosolja
1,5 dl uppkokat vatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Koka upp vatten och smält kokosoljan och honungen där i. Blanda sedan ner i fröblandningen och låt den stå i några minuter så den får svälla.
Kavla eller tryck sen ut degen mellan två bakplåtspapper på en plåt. Det är gott om knäckebrödet blir tunt. Skär sen bitar så stora du vill ha. Eller bryt bitar sen när det är klart.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min min
Låt sen svalna och bryt sen i bitar.
Bakad torskrygg med sotad sparris, kryddig smetana och brynt äggsmör
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 bitar torskrygg a 160 g alt annan fiskfilé
salt och olivolja
Kryddig smetana
100 g smetana
3 krm mortlade fänkålsfrö
salt
2 kokta ägg
100 g smör
300 g grön sparris
olivolja
4 rädisor
1 knippe körvel (eller annan god ört)
salt
Till servering:
kokt potatis
Gör så här:
Värm ugnen till 150 C. Salta torsken och ringla över lite olivolja. Lägg den i en ugnsfast form med skinnsidan uppåt. Ugnsbaka torsken ca 15 minuter tills kärntemperauren är 40 C.
Blanda smetanan med fänkålsfrö och en nypa salt. Vispa smetanan med en elvisp tills den är luftig och har tjocknat.
Hacka äggen. Lägg smöret i en kastrull och låt det koka upp. Låt koka vidare tills det är lätt brynt och doftar nötigt. Lägg ner hackat ägg och dra av från plattan.
Ansa sparrisen. Värm en stekpanna med lite olivolja till högsta temperatur. Lägg ner sparrisen och stek i ca 3 minuter tills ytan är fint sotad.
Lägg upp sparrisen på 4 tallrikar. Lägg på torsken och häll över det brynta äggsmöret. Klicka på smetanan. Hyvla över rädisorna och plocka över lite körvel eller annan god ört.
Sommarsviss med hallon och basilika
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 ask färska hallon
1,5 dl frysta hallon
2 dl grädde
Pistaschmaräng
100 g äggvita (3 st)
1/2 tsk pressad citron
200 g strösocker (2 dl)
½ dl hackade pistaschnötter.
Basilikasirap
1 dl vatten
2 dl socker
1 näve basilika blad
Gör så här:
Basilikasirap
Koka upp vatten och socker till en sockerlag, låt svalna helt.
Hacka basilikan grovt och mixa i en mixer med sockerlagen, sila och häll upp på flaska.
Maräng
Sätt ugnen på 100 grader, eller 90 grader om du använder varmluft. Om du har varmluft kan du grädda flera plåtar samtidigt.
Vispa äggvitorna med citronsaften i en rostfri bunke.
När det börjar skumma häller du sakta i hälften av sockret medan du vispar. Låt allt socker vispas in innan du häller i resterande socker. Vispa på medelhastighet tills du har en fast, len och glansig maräng.
Bred ut marängen på en plåt med bakplåtspapper ca 0,5 cm tjockt lager, strö över hackade pistaschnötter och grädda1 timme.
Låt marängen stå kvar på eftervärmen 1 timme.
Montering
Vispa upp grädden och vänd ner de frysta hallonen. Lägg upp i mitten på 4 tallrikar.
Bryt marängbitar som du lägger på sidan av grädden, strö över färska hallon och ringla över basilikasirapen. Dekorera ev med oxalis eller annat fint blad.
Se hela programserien ”Garanterat gott” på tv-kanalen Godare.
Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program).
.
LÄS VIDARE
MER OM MAT & DRYCK
Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården
Så får du tomaterna att smaka mer
Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns
Middagstips som förför: Garanterat gott!
Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette
Festligare fika med ljuvliga cupcakes
Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas
Drip cake med choklad, saltkola och vanilj
Siffertårta med mascarponekräm, limecurd och macarons
Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt
Nya, goda köttfärssåsen
Viltgryta med potatismos och lingon
Kräftkalas med tarte flambée: En fransk pizza
Bulgursallad med citronpickles, kycklingbullar och tomat
Västerbottenspizza
Grillad tomatkräm med tomat, mozzarella och brödchips
Tarte flambée med fänkål och ricotta
Så blir färskpotatis ännu godare
Grilla gurka och få fram nya smaker
Rabarber passar både till sött och salt
Grönt och gott: Färska, krispiga ärtor och bönor
Två nya rätter med sommarens färska lök i huvudrollen
Goda maten för heta sommardagar
1 h 10 min
Magiska brownies lyser upp i mörkret
Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården
Så får du tomaterna att smaka mer
Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns
Middagstips som förför: Garanterat gott!
Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette
Festligare fika med ljuvliga cupcakes
Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas
Drip cake med choklad, saltkola och vanilj
Siffertårta med mascarponekräm, limecurd och macarons
Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt
Nya, goda köttfärssåsen
Viltgryta med potatismos och lingon
Kräftkalas med tarte flambée: En fransk pizza
Bulgursallad med citronpickles, kycklingbullar och tomat
Västerbottenspizza
Grillad tomatkräm med tomat, mozzarella och brödchips
Tarte flambée med fänkål och ricotta
Så blir färskpotatis ännu godare
Grilla gurka och få fram nya smaker
Rabarber passar både till sött och salt
Grönt och gott: Färska, krispiga ärtor och bönor
Två nya rätter med sommarens färska lök i huvudrollen
Goda maten för heta sommardagar
1 h 10 min