Så gör du lyx-frukost till vardags

Hemligheten: Vispa minst två gånger, gärna fler

Publisert:
Ronja Andegras, 22, och Amelie Näslund, 24 från Umeå vurmar för frukosten: ”Det är din stund!”

Frukosten ska vara dagens höjdpunkt.
Det tycker Umeå-tjejerna Ronja Andegras och Amelie Näslund som ligger bakom instagramkontot Lilla Frukostarkivet.

Här ger de sina bästa tips på hur du får en lyxig start på vardagen.

Lägenheten är städad. Levande ljus sätter stämningen och på bordet ligger färska frukter, nybakat bröd och hemmagjord granola uppdukat på fint porslin. I bakgrunden hörs tonerna av Norah Jones. Eller kanske Jack Johnsson.

– Det är exakt så man får till den bästa frukosten. Mysfaktorn är viktig och det ska kännas att det är din stund, säger Amelie Näslund, 24.

– Det kan låta löjligt med alla detaljer men det handlar om livskvalité och att starta dagen på rätt sätt. Även på vardagar brukar jag gå upp tidigare för att sitta och äta frukost i minst 40 minuter i lugn och ro, tillägger Ronja Andegras, 22.

Blanda sött och salt

Tillsammans ligger de bakom instagramkontot @Lillafrukostarkivet där de delar med sig av sina bästa tips på hur man startar dagen på bästa sätt. Tjejerna lärde känna varandra på en kurs i digital medieproduktion för drygt tre år sedan och insåg att de delade mer än bara medie- och fotointresset.

– Vi började göra frukostbjudningar för några klasskompisar och fick idén att starta ett instagramkonto ihop, säger Ronja.

Chiapudding med äpple.

Deras stora frukostkärlek grundar sig i att dagens första måltid ofta både är roligare och enklare än lunch och middag. Dessutom kan man variera den i oändligheten beroende på om man vill göra något sött, salt, kallt, varmt, avancerat eller lätt.

– Och så går det att göra så fint med olika färger, smaker och komponenter, säger Ronja Andegras.

Hur är den perfekta frukosten?

Allra bäst blir det om man ställer fram både något sött och salt på frukostbordet, tycker både Ronja och Amelie.

Det kan vara yoghurt med stekta äpplen och havregryn som den söta delen, kompletterat med en riskaka med avokadoröra på för att få till det salta.

– Då får man till den perfekta frukosten och smaklökarna blir nöjda till hundra procent.

Fakta

Vill du ha tips på musik till frukosten?

Här hittar du Frukostarkivets Spotifylista – en perfekt låtlista för en bra start på dagen med artister som First Aid Kit, José Gonzales och Norah Jones.

Knaprig granola

Ronja Andegras favoritfrukost är yoghurt toppad med chokladgranola och färska säsongsfrukter. Ofta göra hon två plåtar åt gången, så räcker det till hela månaden.

– Det är superenkelt men lyxigt, perfekt för vardagen eller som tillbehör på helgfrukosten.

Här delar hon med sig av sitt allra bästa recept:

  • Mixa hälften dinkelflingor och hälften havregryn
  • Tillsätt solroskärnor, pumpafrön, bovete, kokosflakes, kokosolja, lite rapsolja och någon matsked kakao.
  • In med allt i ugnen i 10 minuter, ta ut, rör om lägg tillbaka 10 minuter till.

– Knepet är att ringla på lite sirap när man tagit ut plåten ur ugnen. När den sedan svalnar och stelnar så blir det som naturligt knapriga klumpar, tipsar hon.

Macka med hummus och grön smoothie.

Få till chiapuddingen

När Amelie Näslund i stället berättar att chiapudding är hennes favoritfrukost brukar folk höja på ögonbrynen.

– De flesta säger bara usch på en gång, eftersom de bara ätit sådan vanlig tråkig som inte smakar något. Men det kan bli så sjukt gott om man bara gör rätt, säger hon.

  • Ta en stor skål och släng i 6 dl mjölk av valfri sort.
  • Blanda i 6 matskedar chiafrön och vispa ihop med vanlig handvisp.
  • Mosa i en banan.
  • Låt blandning stå framme en kvart och vispa sedan en gång till för att få den bästa konsistensen.

– Vispa minst två gånger, gärna fler. Annars kan fröna sjunka mot botten och då blir det som två skikt med en jättehård pudding längst ner.

  • Gör i ordning en påse med honungsmelonsbitar.
  • Ställ in allt i kylen.

– När jag vaknar på morgonen har jag allt klart och kan njuta va en lyxig frukost fastän jag går upp klockan sex på morgonen, säger Amelie.

Om fler börjar förbereda sina frukostar bättre och slutar med den tråkiga knäckemackan med ost skulle det bli lättare att kliva upp på morgonen, tillägger hon.

– Jag kan nästan längta efter att klockan ska ringa när jag vet att något gott väntar i kylen.

Här nedan bjuder Ronja Andegras och Amelie Näslund på recept från sin Instagram:

Nyttig frukostpaj med blåbär
(24)

Nyttig frukostpaj med blåbär

En mättande blåbärspaj med valnötter, solrosfrön och kokos.

Nyttig frukostpaj med blåbär
Chiapudding med turkisk yoghurt och stekta äpplen
(1)

Chiapudding med turkisk yoghurt och stekta äpplen

Äpplena steks i kokosolja, sirap och kanel. Perfekt höst- och vinterfrukost.

Chiapudding med stekta äpplen
Smoothie med spenat, mango och dadlar
(4)

Smoothie med spenat, mango och dadlar

Läckert grön frukostsmoothie som får smak av mango, dadlar och vanilj.

Smoothie med spenat, mango och dadlar
Blåbärsgröt med chiapudding
(3)

Blåbärsgröt med chiapudding

Gott, nyttigt – och mättande. Blåbärsgröt med chiapudding är perfekt för att göra en stor laddning och förbereda i kylen dagen innan.

Blåbärsgröt med chiapudding
Den perfekta brunchmackan med hummus
(2)

Den perfekta brunchmackan med hummus

Knepet för att få till den perfekta brunchmackan är at steka brödskivorna i smör.

Macka med hummus.Macka med hummus, ägg och grönsaker
Bananpannkakor med blåbär och kvarg
(25)

Bananpannkako­r med blåbär och kvarg

Med de här bananpannkakorna på bordet får du garanterat en bra start på dagen.

Bananpannkakor med blåbär och kvarg.
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.