Vad är en suröl?

Experten tipsar: Topp 3 godaste surölen

Publisert:
 En suröl har exakt samma ingredienser som en vanlig öl. Med ett undantag.

Fruktig. Färgstark. Och ibland så syrlig att det är omöjligt att inte grimasera.

Plötsligt pratar alla om den spännande surölen. Men hur smakar den? Vad är så speciellt? Och vad passar den till?

Ölexperten Lise Ljungman vet allt om den populära drycken.

Förvänta dig inte att den ska smaka som öl.

Det säger öl-experten Lise Ljungman till alla som knäpper upp sin allra första suröl.

– Det är syran som når en absolut snabbast. Så var förberedd och väldigt öppen med att det kommer att vara annorlunda, säger hon.

Så smakar suröl

Därefter brukar åsikterna gå isär. Vissa skakar på huvudet och går tillbaka till sin hederliga lager. Andra fullkomligt älskar den sura ölen.

– Om man provat och tycker att det är gott så finns det hur mycket som helst att grotta ner sig i, utbudet är enormt idag, säger Lise Ljungman som håller ölprovningar vid Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm.

Det är suröl

Syrligt öl, eller suröl, har funnits länge – framför allt i Belgien och USA. Men de senaste årens många nya mikrobryggerier har nu tagit trenden till Sverige.

– Mikrobryggerierna har börjat experimentera mycket med suröl och hittat nya stilar. Det är de som har tagit trenden till Sverige.

Ölstilen tror hon också har öppnat upp ögonen för väldigt många för vad öl kan vara. Personer som kanske vanligtvis inte tycker om öl, har sedan de provat suröl blivit frälsta.

– Många som testar det första gången säger just ”wow, kan det här också vara öl?”

Syrligt öl, eller suröl har blivit otroligt populärt i Sverige. Efterfrågan har gått från extremt små volymer till att i dag vara en av de trendigaste ölsorterana.

Smak av frukt

Eftersom syran går att kombinera med frukt experimenteras det hej vilt med nya smaker. Hallon, körsbär, ananas eller päron är bara några av frukterna som får ge smak åt ölen.

– För några år sedan hade det varit oacceptabelt. Men nu ser vi det allt mer. Eftersom Sverige historiskt sett inte har någon jättestark öltradition, som England eller Tyskland, har vi kunnat experimentera mer med vad öl faktiskt kan vara, säger hon.

Vad innehåller suröl?

En suröl har exakt samma ingredienser som en vanlig öl. Med ett undantag.

Det som gör ölet syrligt är laktobaciller – samma bakterier som finns i yoghurt eller fil.

När man producerar suröl drar man i renodlade laktobaciller någonstans i bryggningsprocessen.

– Sedan får de arbeta i ölet under några timmar och sänka ph-värdet. Det är jättehäftigt att den lilla ingrediensen kan göra en så enorm skillnad.

Vilken mat passar till suröl?

En av de vanligaste frågorna Lise Ljungman får på sina ölprovningar är just ”vad äter man till suröl?”.

Eftersom det är en otroligt bred ölstil så fungerar den till mycket. Att dricka suröl till lite funky ostar är en favorit. Många kombinerar den också till fisk och lättare rätter, tipsar Lise.

Andra väljer att matcha den sura smaken till sushi.

– I Danmark finns en hel restaurang som heter just ”Suröl och sushi”, det är allt de har på menyn eftersom det passar så bra ihop, säger hon.

Suröl passar och utmärkt till godsaker och tårta.

– Jag har själv hållit i en ölprovning som hette ”suröl och tårta” där vi matchade sex olika suröl med sex olika tårtor – det var den bästa ölprovningen jag någonsin haft.

Lises topp 3 bästa suröl i sommar

  1. Dugges tropic thunder. Den här är perfekt för nybörjare. En fantastisk suröl med smak av persika, passionsfrukt och mango.
  2. Halo sour från Nya Carnegiebryggeriet. En knallrosa öl med 15 procent hallonpuré och citroncest. En fantastisk sommaröl!
  3. Sour and salt från Brekeriet. Precis som namnet avslöjar så har den lite sälta i sig.
Tropic thunder, Sour and salt och Halo sour.

Andra suröl på systemet

Här är en lista från Systembolaget på olika syrliga öl.

  • Lambic. Spontanjäst öl från Pajottenland som bildar grund för flertalet andra stilar.
  • Gueuze. Belgisk blandning av ung och lagrad lambic.
  • Faro. Sällsynt lambic-stil med tillsats av mörkt socker.
  • Frukt- och bärlambic. Lambic som fått färg, doft och smak från olika frukter eller bär.
  • Flamländsk röd och brun öl. Lagring på stora ekfat ger sötsyrliga smaker.
  • Berliner weisse. Alkoholsvagt veteöl som får sin syrlighet från laktobaciller.
  • Gose och lichtenhainer. Mjölksyrejäst, vetebaserad och lätt öl med ursprung i östra Tyskland.

Lise Ljungman

  • Yrke: Jobbar på Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm. Sitter i styrelsen i den ideella föreningen Ölgäris.
  • Bor: I Stockholm
  • Favoritöl: Varje öl har sitt tillfälle. Men IPA är det jag dricker mest. Eller en smakrik lager.
  • Ser fram emot: Alla lokala öl-släpp som kommer i början av varje månad.
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.