Halstrade havskräftor med citrongräs lök och brynt smör

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Havskräftor med citrongräs, schalottenlök och brynt smör.
Foto: Björn Ceder
Havskräftor med citrongräs, schalottenlök och brynt smör.

– Jag tycker det här är det godaste sättet att äta havskräftor på, säger Tommy Myllymäki.

– Du kan använda hela citrongräset, se bara till att skära ner det ordentligt. Sen steker du det mjukt tillsammans med kräftorna. Det bidrar med fin parfym som passar bra med syran i rätten. Smöret som kräftorna steks i skedar du över rätten vid servering.

Recepten är hämtade ur ”Myllymäkis menyer” (Natur & Kultur).

Halstrade havskräftor med citrongräs, schalottenlök och brynt smör

Antal: 4 portioner

Ingredienser:

  • 12 havskräftstjärtar, skalade

  • 1 bananschalottenlök, finhackad

  • 1 citrongräs, finhackat

  • 1 citron, finrivet skal och pressad saft

  • dill till garnering

  • smör till stekning, ca 50 g per stekpanna

  • salt

Gör så här:

  1. Krydda kräftorna med salt. Bryn rikligt med smör i 2 stekpannor. Lägg 6 kräftstjärtar i varje panna med

  2. ovansidan neråt. Stek cirka 1 minut på hög värme. Tillsätt schalottenlök och citrongräs och stek ytterligare 15 sekunder. Vänd kräftorna snabbt och tillsätt citronskal och citronsaft. Stek cirka 1 minut till.

  3. Lägg upp på tallrikar eller servera direkt ur pannorna. Garnera med dill och servera genast. Ät den goda stekjuicen till kräftorna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK