”Blodpudding kan vara så otroligt gott”

Sveriges Mästerkock aktuell med nytt tv-program

Publisert:

Mat och resor – en självklar kombo.

I alla fall för Sofia Henriksson, Sveriges Mästerkock.

Hon har i princip ätit sig igenom 50 länder och det märks tydligt i hennes matlagning.

Nu är hon aktuell med programserien ”Världens smaker” på tv-kanalen Godare.

För Sofia Henriksson, 28, var det mest en impulsiv grej, den där vårdagen 2019 när hon skickade iväg sin ansökan till Sveriges mästerkock. 

– Jag trodde inte ens att jag skulle bli uttagen – än mindre att jag skulle vinna. Bara att få medverka var en fantastiskt lärorik upplevelse, att få feedback från så skickliga kockar som dem i juryn gjorde att jag utvecklade min matlagningskunskap. 

Då var Sofia 27 år, och hon hade egentligen lagat mat sedan hon var mycket liten. Hon beskriver det som att hon kommer från en familj där en stor del av tillvaron kretsar runt maten. 

– Jag trodde att det var normalt att stå i flera timmar och laga mat på kvällarna, att det var något som alla familjer höll på med, berättar Sofia och skrattar. 

Hemma hos mormor fick hon och kusinerna hjälpa till att laga middagarna och för hennes gammelmormor som jobbade på skolkök var det inget konstigt att kliva upp fyra på morgonen för att rulla köttbullar till hundratals skolelever. 

”Det godaste jag ätit”

Så, att säga att drömmen om att jobba med mat på heltid väcktes redan i Sofias barndom är ingen överdrift, och hon jobbade även som matjournalist under en lång period. 

Sofias största intresse, parallellt med matlagningen, har under alla år varit att resa. För henne är mat och resor en självklar kombo, ett sätt att uppleva olika länder på. 

– Jag menar, även om man inte talar varandras språk, kan man sitta vid samma bord och äta varandras mat och uppleva kulturen på det sättet. 

Faktum är att hon har ätit sig igenom 50 länder. Resorna har gett henne flera härliga matminnen, och kärleken till vissa länder har vuxit sig ännu starkare, just på grund av maten. 

– Det finns många länder som har ett passionerat förhållande till mat, men ska jag nämna bara några blir det nog Japan, Italien och Peru. 

”Blodpudding är underskattat”

Det är också från Japan som hon har sitt kanske finaste matminne. Under en resa dit bodde hon i en familj som ägde en restaurang och varje morgon i gryningen klev farfadern upp och gjorde sobanudlar till restaurangen för hand. 

– De där nudlarna, det var det godaste jag ätit. Att laga så mycket nudlar helt för hand, det visar en sådan kärlek och vördnad till maten, säger Sofia, och låter lyrisk på rösten. 

Själv har hon förvånande nog ingen favoriträtt som hon ständigt återkommer till när hon ska laga mat. Det finns en förklaring till det, visar det sig. 

– Jag är en rastlös själ som aldrig lagar samma maträtt två gånger. Jag älskar att experimentera och prova mig fram till olika recept. 

För närvarande håller Sofia på att utforma det ultimata receptet på köttbullar, men hon håller också på att utforska kålrabbin, en grönsak som hon knappt kände till för bara några veckor sedan. 

– Där håller jag på att ta fram olika recept, jag har blivit grymt förtjust i kålrabbin och vill att fler ska upptäcka den. 

När Sofia Henriksson vann Sveriges mästerkock var det en dröm som gick i uppfyllese.
  • Men om du blir bjuden på mat, vad har du för favoriträtt då?

– Blodpudding! Det är en underskattad maträtt. Folk tror att blodpudding är samma sak som den där vacuumförpackade varianten man köper på ICA och Konsum. Men, inget kunde vara mer fel. Blodpudding kan vara så otroligt gott!

  • Du som har rest så mycket: Vad är den konstigaste maträtten du har ätit?

– Tunga. I Japan serveras det mycket tunga, och då är jag så klart tvungen att smaka. Men … Det spelar ingen roll hur mycket jag försöker. Jag kommer inte att lära mig det ändå. I Sveriges mästerkock fick jag i uppdrag att laga just tunga. Det var inget vidare. 

Nu är Sofia Henriksson aktuell som programledare på tv-kanalen Godare. Där får hon möjlighet att dela med sig av sin passion för matlagning och få människor att testa nya att laga nya maträtter. Programmen kan du också se här på Aftonbladet.

När hon vann Sveriges Mästerkock fick hon ge ut den egna kokboken ”Always hungry”, där hon, precis som i sitt tv-program, guidar oss igenom olika länders matkulturer. 

I förlängningen drömmer hon om en egen matlagningsstudio, och att hon i framtiden kan få lov att gästspela som kock på olika popup-restauranger. 

Och, det är nog inte en alltför djärv gissning att tro att det inte kommer att serveras tunga där…

El Salvadors nationalrätt pupusa och japansk gyoza är några av Sofia Henrikssons favoriter.

Sofias Henrikssons bästa matlagningstips

  • Ha en smaksked och smaka av hela tiden!
  • En skarp kniv är ovärderligt
  • Våga prova nya rätter och utmana dig själv i köket
  • Laga helst mat tillsammans med andra, digitalt eller fysiskt gör detsamma!