Osttårta med örter
Ett piggt och vegetariskt inslag på buffébordet
”En vegetarisk smörgåstårta som är fullpackad med smaker. Karamelliserad rödlök, ost och massor av örter gör den till ett piggt inslag på vårkalaset.”
Receptet är ur Emma Brink Rasks kokbok ”Tårtor & smörgåstårtor till årets alla fester och högtider”.
Osttårta med örter
- Allt går att förbereda innan montering, exempelvis dagen innan tårtan ska monteras.
- 1 portion är ca. 6–8 bitar tårta.
Smörgåsbotten
- 300 g mjölk, rumsvarm
- 45 g neutral olja
- 10 g jäst
- 1 tsk salt
- 20 g honung
- 390 g vetemjöl special
Lökfyllning
- 2 rödlökar
- 15 g olivolja
- 1 kvistar färsk timjan
- 1 tsk strösocker
- 100 g färskost
- 100 g crème fraiche
- 20 g rostade solrosfrön
- salt
- peppar
Ost- och örtfyllning
- 100 g färskost med örter
- 30 g majonnäs
- 50 g cheddarost, finriven
- 100 g crème fraiche
- 1 dl örter, färska , exempelvis timjan, oregano, gräslök och persilja
- salt
- peppar
Garnering
- 100 g färskost
- 100 g crème fraiche
- 1 dl örter, färska , exempelvis timjan, oregano, gräslök och persilja
- cheddar
- gurkmeja
- rädisor
- gurka
- rödlök
- gräslöksblommor
- färska örter
- solrosfrön, rostade