Spännande nyheter på veganhyllan
Kalles kaviar i vegansk tappning, kitkat, risifrutti och ostbågar. När vegantrenden växer blir utbudet större – snart finns det veganska alternativ till det mesta.
Här har vi listat nio spännande nyheter på veganhyllan.
Att välja växtbaserade produkter blir allt mer populärt och vegantrenden växer så det knakar.
Utbudet på produkter blir också större och större för varje år som går. Bland de veganska nyheterna hösten 2021 och våren 2022 hittar vi bland annat kaviarklassikern Kalles i vegansk tappning, ostbågar, risifrutti och ”tonfisk”.
Sötpotatischips med havssalt
Sötpotatis är trenden som bara växer, nu finns de även i chipsform. I början av januari 2022 lanserar Estrella två nya, veganska sötpotatischips. Den ena med smak av havssalt, den andra med den klassiska kryddningen sourcream and onion.
Kalles kaviar i vegansk tappning
I början av 2022 släpps Kalles vegan, där fiskrom ersatts med tång. Den kommer att tillverkas i Orklas fisk- och sjömatsanläggning i Kungshamn och kommer ut i butik från vecka 11.
Christmas Hearts från Fazer
Fazer har inför julsäsongen lanserat flera nya, juliga godissorter. Christmas hearts är sega skumhjärtan med smak av pepparkaka. Till skillnad från juleskum är de fria från gelatin och karmin. Kanske att de passar bra som ett veganskt alternativ till skumtomtar?
Risifrutti vegan
Risifrutti vegan är en växtbaserad version av originalet, där mjölken och grädden ersatts med en bas av havre och kokosmjölk. Precis som originalet så serveras den med en bärsås gjord på jordgubbar eller hallon.
Kitkat vegan
En av världens mest populära chokladbars finns nu tillgänglig i en vegansk version. Enligt Nestlé själva ska den ha en perfekts balans mellan krispigt rån och len choklad.
Ny vegansk prinskorv från Vegme
Lagom till julsäsongen lanserade det växtbaserade företaget Vegme en ny, vegansk prinskorv baserad på protein från ärta och solrosfrö.
Den nya prinskorven är en säsongsprodukt och finns i butikerna från vecka 45. Prinskorven har ett tunt skinn av alger som gör den lättare att tillaga och tillför ett ”knak” i bettet.
Växtbaserad gräddfil
Planti lanserade i höstas Sour dream – ett 100 procent växtbaserat alternativ till gräddfil. Den är gjord på sojabönor och har en fetthalt på 12 procent. Perfekt som dipp till chips o grönsaker, kalla såser eller topping till tacos.
Ostbågar vegan
Utan ost, men ändå cheezy! Så marknadsför snacksjätten Olw sina nya veganska ostbågar – cheez doodles vegan.
Sombreros ranch & sourcream
Estrella sombreros ranch & sourcream är salta majssnacks med smak av lök, vitlök, tomat, paprika och gräddfil. Ett veganvänligt snacks från chipsfabriken i Göteborg.
Vegansk tonfisk
Företaget Hooked foods lanserade i höstas Sveriges första växtbaserade fisk i svenska butiker. Tonfisken kallar de Toonish och den kommer i tre olika smaker, en med chili, en med vitlök och en med tomat.