Spännande nyheter på veganhyllan

Publisert:
I takt med det ökade intresset för veganskt växer också utbudet hos livsmedelstillverkarna.

Kalles kaviar i vegansk tappning, kitkat, risifrutti och ostbågar. När vegantrenden växer blir utbudet större – snart finns det veganska alternativ till det mesta.

Här har vi listat nio spännande nyheter på veganhyllan.

Att välja växtbaserade produkter blir allt mer populärt och vegantrenden växer så det knakar.

Utbudet på produkter blir också större och större för varje år som går. Bland de veganska nyheterna hösten 2021 och våren 2022 hittar vi bland annat kaviarklassikern Kalles i vegansk tappning, ostbågar, risifrutti och ”tonfisk”.

Sötpotatischips med havssalt

Sötpotatis är trenden som bara växer, nu finns de även i chipsform. I början av januari 2022 lanserar Estrella två nya, veganska sötpotatischips. Den ena med smak av havssalt, den andra med den klassiska kryddningen sourcream and onion.

Sötpotatischips havssalt och sötpotatischips sourcream & onion.

Kalles kaviar i vegansk tappning

I början av 2022 släpps Kalles vegan, där fiskrom ersatts med tång. Den kommer att tillverkas i Orklas fisk- och sjömatsanläggning i Kungshamn och kommer ut i butik från vecka 11.

Kalles Kaviar

Christmas Hearts från Fazer

Fazer har inför julsäsongen lanserat flera nya, juliga godissorter. Christmas hearts är sega skumhjärtan med smak av pepparkaka. Till skillnad från juleskum är de fria från gelatin och karmin. Kanske att de passar bra som ett veganskt alternativ till skumtomtar?

Christmas Hearts från Fazer

Risifrutti vegan

Risifrutti vegan är en växtbaserad version av originalet, där mjölken och grädden ersatts med en bas av havre och kokosmjölk. Precis som originalet så serveras den med en bärsås gjord på jordgubbar eller hallon.

Risifrutti vegan finns med hallon- eller jordgubbssmak.

Kitkat vegan

En av världens mest populära chokladbars finns nu tillgänglig i en vegansk version. Enligt Nestlé själva ska den ha en perfekts balans mellan krispigt rån och len choklad.

Kit kat vegan

Ny vegansk prinskorv från Vegme

Lagom till julsäsongen lanserade det växtbaserade företaget Vegme en ny, vegansk prinskorv baserad på protein från ärta och solrosfrö.

Den nya prinskorven är en säsongsprodukt och finns i butikerna från vecka 45. Prinskorven har ett tunt skinn av alger som gör den lättare att tillaga och tillför ett ”knak” i bettet.

Vegansk prinskorv baserad på protein från ärta och solrosfrö.

Växtbaserad gräddfil

Planti lanserade i höstas Sour dream – ett 100 procent växtbaserat alternativ till gräddfil. Den är gjord på sojabönor och har en fetthalt på 12 procent. Perfekt som dipp till chips o grönsaker, kalla såser eller topping till tacos.

Växtbaserad gräddfil.

Ostbågar vegan

Utan ost, men ändå cheezy! Så marknadsför snacksjätten Olw sina nya veganska ostbågar – cheez doodles vegan.

Cheez doodles vegan.

Sombreros ranch & sourcream

Estrella sombreros ranch & sourcream är salta majssnacks med smak av lök, vitlök, tomat, paprika och gräddfil. Ett veganvänligt snacks från chipsfabriken i Göteborg.

Estrella sombreros ranch & sourcream.

Vegansk tonfisk

Företaget Hooked foods lanserade i höstas Sveriges första växtbaserade fisk i svenska butiker. Tonfisken kallar de Toonish och den kommer i tre olika smaker, en med chili, en med vitlök och en med tomat.

Vegansk tonfisk
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.