En läcker och festlig nyårsmeny

Uppdaterad 2018-12-30 | Publicerad 2015-12-15

Nyårsmiddag Bjud dina vänner på en trerättersmiddag på nyårsafton.

Ett enkelt recept på en riktigt lyckad nyårsmiddag.

Lax- och skaldjursfärserade sjötungsrullader.

Lax- och skaldjursfärserade sjötungsrullader

6 sjötungsfiléer eller rödtungsfiléer

300 g laxfilé

100 g kräft- & räkstjärtar

2 st ägg

2 dl vispgrädde

3 salt, peppar och cayenne

Till såsen:

2 schalottenlökar

0,5 g saffran

1 dl vitt vin

2 dl fiskbuljong, tärning

1 dl grädde

maizenamjöl

salt och peppar

Tillbehör:

1/2 purjolök, det vita

2 morötter

en bit rotselleri

Färsen:

1. Mixa laxen i matberedare, tillsätt äggen, grädden, salt och peppar.

2. Hacka räk- & kräftstjärtarna och blanda ner.

3. Häll smeten i en spritspåse. Fyll de rullade filéerna med färsen och grädda i ugn cirka 15 minuter i 175 grader.

Saffranssåsen:

1. Fräs den finhackade löken med saffranet utan att det får färg.

2. Tillsätt vinet, fiskbuljongen och grädden. Smaksätt med salt och peppar.

3. Red av med maizenamjöl till lämplig konsistens.

4. Skala och strimla grönsakerna fint, fräs dem lite lätt i smör, de ska vara krispiga.

5. Arrangera det hela på ett vackert fat.

Lammytterfilé.

Lammytterfilé med potatispuré smaksatt med oliver & fetaost (6 personer)

Cirka 1,2 kg lammyterfilé

blandade grönsaker, till exempel zucchini, paprika och tomat

176 Potatispuré smaksatt med oliver, fetaost och bladpersilja. Passar till lammfilén.

1 kg potatis

3 dl mjölk

50 g smör

1 burk svarta oliver

150 g fetaost

1 knippe bladpersilja

Till såsen:

2 krukor färsk basilika

1 knippe bladpersilja

6 dl kycklingbuljong

100 g smör

Potatispuré.

Såsen:

1. Mixa basilikan och persiljan med lite av hönsbuljongen så att den blir riktigt vårgrön, späd med resten av buljongen.

2. Låt koka upp.

Red av med maizena och vispa ner smöret.

Lammfiléerna:

1. Stek lammfiléerna cirka 10-12 minuter, de ska vara rosa inuti. Salta och peppra.

2. Koka potatisen och pressa den. Blanda ner mjölk och smör. Vispa till ett luftigt mos.

3. Hacka oliverna, fetaosten, persiljan och blanda ner. Krydda.

4. Forma moset till portionsbollar och gratinera dem gyllengula i ugn. Dekorera med bladpersilja vid serveringen.

5. Skiva grönsakerna och pensla dem med lite olivolja, grilla dem i en grillpanna på båda sidor. Ett gott tillbehör.

Syrlig citronpaj med hallonsås.

Syrlig citronpaj med hallonsås (6 personer)

Mördegsbotten:

6 dl vetemjöl

0,75 dl socker

300 g rumstempererat smör

Fyllningen:

4-5 ägg

3 citroner, saft av alla, rivet skal av två

225 g socker

0,5-1 dl vispgrädde

Hallonsås:

färska eller frysta hallon

florsocker

eventuellt lite vatten

Mördegsbotten:

1. Blanda en smidig smet i matberedare.

2. Tryck ut ett tunt lager av degen i en pajform med löstagbar kant.

3. Förgrädda pajskalet gyllenbrunt i 175 grader.

Fyllningen:

1. Rör ihop ägg, socker, grädde och citron till en slät smet. Häll den i det gräddade pajskalet. Eftersom mördegsbotten drar åt sig mycket fyllning får man fylla på fyllning under gräddningen.

2. Grädda tills fyllningen ”stannat” cirka 40 minuter i 120 graders ugnsvärme. Pajen är godast kylskåpskall serverad med hallonsås.

Hallonsåsen:

1. Blanda färska eller frysta hallon tillsammans med florsocker.

2. Mixa i en matberedare.

3. Späd till önskad tjocklek med lite vatten.

Lyxig trerättersmeny till nyår |
Viktklubb.se

Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln