Fruktsallad med mangosorbet

Publicerad:
Fruktsallad med mangosorbet.
Foto: Björn Ceder
Fruktsallad med mangosorbet.

Vintern är säsongen för exotisk frukt, men se till att den frukt du köper är mogen och fin, tipsar kocken Tommy Myllymäki.
– Naturlig fruktsötma funkar fint tillsammans med chili. I den här rätten tycker jag det är godast med torkad chili, annars riskerar chilin att kännas lite som paprika.

Recepten är hämtade ur ”Myllymäkis menyer” (Natur & Kultur).

Antal: 4 portioner

Ingredienser:

  • 100 g papaya, i mindre bitar

  • 1 apelsin, i mindre bitar

  • 1/2 ananas, i mindre bitar

  • 2 passionsfrukter

  • 1 msk honung

  • 1 lime, finrivet skal

  • 1 krm chiliflakes

  • 1/2 kruka mynta, plockade blad

  • Mangosorbet:

  • 400 g mogen mango, i mindre bitar

  • 1,5 dl färskpressad apelsinjuice

  • 0,75 dl honung

  • 1 lime, finrivet skal och pressad saft

Gör så här:

  1. Mangosorbet: Mixa alla ingredienser i en blender till en slät smet. Kör smeten i glassmaskin tills den har en bra konsistens. Ställ gärna in i frysen någon timme före servering.

  2. Fruktsallad: Dela och skrapa ur innehållet i passionsfrukterna i en skål. Blanda med honung, limeskal och chiliflakes.

  3. Tillsätt resterande frukt och låt stå och dra 10 minuter.

  4. Lägg upp på tallrikar tillsammans med sorbet och toppa med myntablad.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MAT & DRYCK