Bloggaren Theres: ”Vi äter bara eko-mat...”

Uppdaterad 2019-08-27 | Publicerad 2016-02-04

Bjuder på två av sina favoritrecept – läcker soppa och nyttig efterrätt

När matbloggaren Theres Amréns dotter blev överkänslig mot all ”vanlig” mat gick de över till ekologiskt.

I dag äter familjen bara eko-mat.

– Vi har inte ångrat vårt val, säger Theres.

Theres Amrén driver eko-bloggen Mejasmat.

Theres Amrén är tjejen som driver den uppskattade matbloggen Mejasmat där hon bjuder läsarna på recept med ekologisk mat och med stort fokus på barnmat.

Tanken är att samtidigt som du lagar din egen mat så gör du även din egen barnmat.

Från att Theres Amréns dotter var liten bebis har familjen endast ätit ekologisk mat. Dottern reagerade på mat som inte var ekologisk så därför bestämde de sig för att hela familjen skulle äta ekologiskt.

Handlar i olika butiker

Och enligt Theres Amrén är det inte så svårt att bara köpa och äta ekologiskt.

– De allra flesta livsmedel går att få tag på ekologiskt. Det var svårare för ett par år sedan men i dag finns nästan allt. Speciellt under det senaste året har marknaden exploderat på eko-varor och det är jättekul. Det är ett par saker som jag kan sakna som till exempel mesost, mjukost, ansjovis och saltlakrits, säger hon.

– Visst, ibland får man trixa till det lite för att kunna få tag i allt. Det är sällan som vi kan handla allting i en och samma butik. Vi har för vana att handla i olika butiker för sortimentet kan skilja sig mycket, även inom samma butikskedja. Saker som vi inte får tag på i butikerna beställer vi på nätet i lite större mängd så vi har ett lager.

Går det att gå ut och äta på restaurang?

– Visst går det. I dag finns det många restauranger som satsar mer på eko och om man pratar med kocken så brukar det kunna gå att kombinera ihop en måltid med enbart ekologiska varor. Det finns även en del restauranger och även bagerier som är 100 procent ekologiska vilket är helt underbart, säger hon.

Fuskar ni aldrig?

– Jag ska vara ärlig, förra året fuskade jag på en sak och det var Jansons frestelsen vid julmiddagen då det ännu inte går att få tag på ekologisk ansjovis. I övrigt har jag ätit ekologiskt. Lillan fuskas det inte med, där är det ekologiskt för hela slanten, säger hon.

Har du något tips till dem som vill äta mer ekologiskt?

– Då vill jag börja med några frågor; Vad hindrar dig från att äta eko idag? Är det ekonomin? Är det utbudet i butikerna? Eller är det något annat?

– Vet man vad som hindrar blir det sen enkelt att hitta de lösningar som passar den egna familjen. Om man bara vill börja med att byta ut några varor så är ett tips att börja med de produkter som du köper oftast som till exempel mjölk, frukt, bröd, kaffe och barnmaten . Oavsett om du köper burkar eller gör egen.

”Kött är absolut dyrare”

Enligt henne behöver det det inte bli så mycket dyrare. Tipset är att planera och försöka äta mindre kött.

– Det här med att ekologiskt är dyrare stämmer till viss del men samtidigt beror det sig lite på hur man gör. Kött är absolut dyrare och vi har valt att dra ned på mängden kött per veckan och istället äter vi mer vegetariskt och efter säsong.

– Vi försöker även att använda upp allt som vi handlar eftersom en av de största matkostnaderna är matsvinnet. Matsedel, göra lunchlådor och budget är något som många gånger kan hjälpa till att håller nere matkostnaden. En sak som minskar kostnaderna än mer är om man har en liten trädgårdsplätt att odla på. Sen lagar jag nästan all mat från grunden vilket minskar prislappen ytterligare, säger hon.

Här under hittar du två av Theres Amréns recept.

Chiapudding med gröna vindruvor

”En nyttigt och populär dessert med smak av sötsyrliga gröna druvor och en nypa kardemumma. Servera gärna tillsammans med lite vaniljglass.

Chiafrön är ett nyttofrö som förutom att det innehåller mängder av vitaminer, mineraler, aminosyror, fibrer, omega 3 och antioxidanter även bidrar till en bättre tarmrörelse. Nackdel är att bebisar under ett år får inte äta denna efterrätt eftersom man inte rekommenderar att ge chiafrön innan barnet har fyllt 1 år. Använd gärna ekologiska vindruvor eftersom konventionella vindruvor är en av de mest besprutade grödorna på marknaden.”

Soppa på palsternacka med grönt äpple och parmesan

En härlig vårsoppa som blivit en av våra absoluta favoriter. Det är en sötsyrlig soppa som har ett lätt sting av grönpeppar och rundas av med välsmakande valnötter samt lite hyvlad parmesan”.

”Receptet passar både vuxen och liten, från 6 månader och uppåt. Nötter kan med fördel blötläggas i vatten kvällen innan för att fälla ut fytinsyran. Kroppen tar då bättre upp den näring som finns i nötterna. Utöver det är det lättare för små barn att äta nötter eftersom nötterna ej flisar sig”.

Följ ämnen i artikeln