Smaken av chablis-viner kan förändras

Ett unikt vin vars roll kan bli helt annorlunda

Av: 

Lisa Nilsson

Matnytt

Sena frostnätter och högre temperaturer – rådande klimatförändringar kan påverka smaken på chablis-viner.

– Det gör ont i hjärtat. Smaken som har varit kommer inte att finnas kvar, säger sommelieren Mischa Billing.

Under våren drabbades flera franska vinbönder av frostnätter och därefter mögelangrepp. Framförallt drabbade blev chablis i vinområdet Bourgogne som nu har en minskad skörd med 60-70 procent, rapporterar SVT.

Klimatförändringarna som verkar bli allt mer påtagliga är inte något nytt i vinvärlden, menar sommelieren och programledaren Mischa Billing:

– Sedan 20 år tillbaka har det pratats om detta bland producenter, men det är en del som förstått det först nu. Att förändringarna är här nu.

Enligt nyheter från SVT har det blivit skrala skördar i Chablis i år.

Vinregioner påverkas av klimatet

Temperaturhöjningen på jordklotet kan också komma att påverka hela ”vinkartan” och olika regioner drabbas på olika sätt. Vissa regioner kanske inte ens kommer kunna odla vin år 2050, något som Godare skrivit om tidigare.

Förutom att skördarna blir påverkade av klimatförändringarna så kan även smakerna på vin komma att förändras. Exempelvis de välrenommerade chablis-vinerna.

– Friskheten är verkligen ett signum för chablis och får man nu det här varmare klimatet så får man också mer solmogna druvor.

Mischa Billing berättar om hur Chablis-vinerna kan komma att smaka i framtiden.

Så kommer chablis att smaka

Mischa Billing förklarar att när druvorna blir mer solmogna så förändras även smaken, en smak som blir fruktigare och sötare. Att smak på viner skiftar från årgång till årgång är egentligen inga större konstigheter.

– Viner tar smak och karaktär av årets klimat. Varje årgång av chablis-viner skiljer sig åt, dock har det alltid haft en hög friskhet som sitt signum.

Du som är chablis-fantast kan sitta rätt så lugnt i båten, för smaken på vinerna kommer inte att förändras över en natt, menar Mischa. Trots det är det en långsiktig förändring som ändå känns vemodig.

– Chablis är ett unikum som har funnits länge, som är klassiskt. Då känner man att det gör ont i hjärtat. Att det här som har varit inte kommer att finnas kvar, det finns en saknad i det.

– Samtidigt tror jag att det kan komma nya spännande smaker, tillägger Mischa.

ANNONS

Nu finns Muminmuggarna ABC i duopack äntligen i lager hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Hur länge håller en öppnad vinflaska?

ÄMNEN I ARTIKELN

Matnytt

Vin

Mischa Billing

Viner

MER OM GODARE

Vinodlare: ”Vattenbrist har blivit en mardröm”

Bästa chardonnay-vinerna just nu

Vinproducenten om katastrofåret

Chatta med vinexperten om helgens drycker

Här kan du lära dig mer om vin i Stockholm

Så väljer du godaste drycken till påskmaten

Guide till vinbarer att besöka i Göteborg

Vinkändisen har flyttat till Sverige: ”Älskar det”

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Champagneglas: Så väljer du rätt

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Expertens tips: ”Utgå från maten när du väljer vin”

Här är sommelierens godaste drycker till jul och nyår

Hon lagar god mat på tång och strandväxter

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vintillbehör som gör festen roligare

Så fermenterar du grönsaker

Fredrik Nylén: I mitt yrke är det jul året om

Upptäck Stocholms vinbarer

De har gått vidare i Sveriges mästerkock 2022

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Tareq Taylors bästa kokböcker

Här är maten som kan frysas

Så lagar du maten som förbättrar ditt humör

Så blir laxen smartare mat

”Köttporr borde förses med varningstriangel”

Guide till 7 bra vinbarer i Umeå

Vreden mot nya läskreceptet: ”Har dödat Fantan”