Smaken av chablis-viner kan förändras

Publisert:
Enligt nyheter från SVT har det blivit skrala skördar i Chablis i år.

Sena frostnätter och högre temperaturer – rådande klimatförändringar kan påverka smaken på chablis-viner.

– Det gör ont i hjärtat. Smaken som har varit kommer inte att finnas kvar, säger sommelieren Mischa Billing.

Under våren drabbades flera franska vinbönder av frostnätter och därefter mögelangrepp. Framförallt drabbade blev chablis i vinområdet Bourgogne som nu har en minskad skörd med 60-70 procent, rapporterar SVT.

Klimatförändringarna som verkar bli allt mer påtagliga är inte något nytt i vinvärlden, menar sommelieren och programledaren Mischa Billing:

– Sedan 20 år tillbaka har det pratats om detta bland producenter, men det är en del som förstått det först nu. Att förändringarna är här nu.

Vinregioner påverkas av klimatet

Så kommer klimatet förändra vinvärlden

ARTIKLAR

Så kommer klimatet förändra vinvärlden

Förutom att skördarna blir påverkade av klimatförändringarna så kan även smakerna på vin komma att förändras. Exempelvis de välrenommerade chablis-vinerna.

– Friskheten är verkligen ett signum för chablis och får man nu det här varmare klimatet så får man också mer solmogna druvor.

Mischa Billing berättar om hur Chablis-vinerna kan komma att smaka i framtiden.

Så kommer chablis att smaka

Mischa Billing förklarar att när druvorna blir mer solmogna så förändras även smaken, en smak som blir fruktigare och sötare. Att smak på viner skiftar från årgång till årgång är egentligen inga större konstigheter.

– Viner tar smak och karaktär av årets klimat. Varje årgång av chablis-viner skiljer sig åt, dock har det alltid haft en hög friskhet som sitt signum.

Du som är chablis-fantast kan sitta rätt så lugnt i båten, för smaken på vinerna kommer inte att förändras över en natt, menar Mischa. Trots det är det en långsiktig förändring som ändå känns vemodig.

– Chablis är ett unikum som har funnits länge, som är klassiskt. Då känner man att det gör ont i hjärtat. Att det här som har varit inte kommer att finnas kvar, det finns en saknad i det.

– Samtidigt tror jag att det kan komma nya spännande smaker, tillägger Mischa.

Lisa Nilsson

Lisa Nilsson är sociala medier-redaktör på Godare. Hon har studerat journalistik och multimedia vid Södertörns högskola och har även läst kreativt skrivande. Innan Lisa började på Aftonbladet jobbade hon som digital redaktör på Femina och Residence på Aller media. Och om det är ett featureämne hon brinner för så är det mat!