Smaken av chablis-viner kan förändras

Ett unikt vin vars roll kan bli helt annorlunda

Av: 

Lisa Nilsson

Matnytt

Sena frostnätter och högre temperaturer – rådande klimatförändringar kan påverka smaken på chablis-viner.

– Det gör ont i hjärtat. Smaken som har varit kommer inte att finnas kvar, säger sommelieren Mischa Billing.

Under våren drabbades flera franska vinbönder av frostnätter och därefter mögelangrepp. Framförallt drabbade blev chablis i vinområdet Bourgogne som nu har en minskad skörd med 60-70 procent, rapporterar SVT.

Klimatförändringarna som verkar bli allt mer påtagliga är inte något nytt i vinvärlden, menar sommelieren och programledaren Mischa Billing:

– Sedan 20 år tillbaka har det pratats om detta bland producenter, men det är en del som förstått det först nu. Att förändringarna är här nu.

Enligt nyheter från SVT har det blivit skrala skördar i Chablis i år.

Vinregioner påverkas av klimatet

Temperaturhöjningen på jordklotet kan också komma att påverka hela ”vinkartan” och olika regioner drabbas på olika sätt. Vissa regioner kanske inte ens kommer kunna odla vin år 2050, något som Godare skrivit om tidigare.

Förutom att skördarna blir påverkade av klimatförändringarna så kan även smakerna på vin komma att förändras. Exempelvis de välrenommerade chablis-vinerna.

– Friskheten är verkligen ett signum för chablis och får man nu det här varmare klimatet så får man också mer solmogna druvor.

Mischa Billing berättar om hur Chablis-vinerna kan komma att smaka i framtiden.

Så kommer chablis att smaka

Mischa Billing förklarar att när druvorna blir mer solmogna så förändras även smaken, en smak som blir fruktigare och sötare. Att smak på viner skiftar från årgång till årgång är egentligen inga större konstigheter.

– Viner tar smak och karaktär av årets klimat. Varje årgång av chablis-viner skiljer sig åt, dock har det alltid haft en hög friskhet som sitt signum.

Du som är chablis-fantast kan sitta rätt så lugnt i båten, för smaken på vinerna kommer inte att förändras över en natt, menar Mischa. Trots det är det en långsiktig förändring som ändå känns vemodig.

– Chablis är ett unikum som har funnits länge, som är klassiskt. Då känner man att det gör ont i hjärtat. Att det här som har varit inte kommer att finnas kvar, det finns en saknad i det.

– Samtidigt tror jag att det kan komma nya spännande smaker, tillägger Mischa.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång.

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Hur länge håller en öppnad vinflaska?

ÄMNEN I ARTIKELN

Matnytt

Vin

Mischa Billing

Viner

MER OM GODARE

Vinproducenten om katastrofåret

Guide till vinbarer att besöka i Göteborg

Vinkändisen har flyttat till Sverige: ”Älskar det”

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Expertens tips: ”Utgå från maten när du väljer vin”

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Champagneglas: Så väljer du rätt

Hon lagar god mat på tång och strandväxter

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vintillbehör som gör festen roligare

Så fermenterar du grönsaker

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Tareq Taylors bästa kokböcker

Här är maten som kan frysas

Här är alla vinnare på årets Stellagala

Axfood och Urban deli lanserar nytt vegokött

Smaka på film – mat och bioklassiker i ny harmoni

Guide till 7 bra vinbarer i Umeå

Vin och öl levereras nu till hela landet

Systembolagets dyraste whisky

Vreden mot nya läskreceptet: ”Har dödat Fantan”

Testar whiskey för 895 000 kr från Systembolaget

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vinglas: Bästa tipsen

Så ska du hålla i vinglaset

Frantzén – en av världens bästa krogar

Få rätt temperatur på ditt vin

Svenska Jerome vann kocktävling i Milano

Svenskt vin vinnare i år