Matbloggaren: Låt köttet bli en krydda

Julia Tuvesson: Jag lagade klimatsmart mat utan att jag visste om det

Publisert:
Toppa maträtten med kyckling, låt köttet bli en krydda, tipsar Julia Tuvesson.

Julia Tuvesson, 29, växte upp i en vardag bestående av pulvermos och fiskpinnar.
I dag driver hon en av Sveriges största och grönaste matbloggar,
– Jag lagade klimatsmart mat utan att jag visste om det, säger hon.

När Julia Tuvesson började att studera etnologi för ett knappt decennium sedan, växte också intresset för mat fram.

– Jag hade inga pengar att köpa kött för. Och så ville jag äta så god och bra mat som möjligt för den lilla budget som jag hade, säger Julia Tuvesson.

Så hon började fasa ut kött från menyn och i stället behandla det som en lyxvara. I stället för att driva runt i köttcharkar botaniserade hon i affärernas frysdiskar och grönsaksavdelningar och hamstrade kålrötter, rotselleri, blomkål och ärtor.

Baljväxter och rotsaker blev snabbt en favorit och av alla grönsaker växte goda, näringsrika och klimatsmarta recept fram som till slut blev ett Instagramkonto, sedan en blogg och så småningom två kokböcker, varav en kommer ut nu i höst.

”För mig handlade om ekonomi”

Själv växte hon upp på pulvermos och fiskpinnar till vardags.

– Vi var fyra syskon med heltidsarbetande föräldrar. Maten skulle gå snabbt och vara enkel och billig.

Mellan Julia och brodern och de två yngre syskonen skiljer det tio år.

– Mamma och pappa skulle läsa läxor med oss äldre och sen byta blöjor på de yngre. Men vi spenderade mycket tid vid matbordet. Tid och glädje var viktigare än själva maten i sig. Det är något som jag har tagit med mig till min egen familj i dag, säger hon.

Själv har hon och maken två barn och familjen är bosatt i Malmö.

Hemma blir det i dag vegetariskt.

– Jag tänkte egentligen aldrig på vare sig klimat eller djurhållning, för mig handlade det bara om ekonomi just då. Jag hade från början egentligen inga begränsningar när det gäller att äta kött, men heller inget intresse av det. I dag skulle jag inte kunna tänka mig att äta kött.

I dag, när klimatdebatten är som hetast, har hon följt med i sina vanor utan att speciellt reflektera över dem, de är en så naturlig del av hennes liv.

– Det är klart att det är bra att den mat som jag lagar i dag har blivit trendig. Man pratar alltid om att klimatsmart mat ska vara en uppoffring, men så har jag aldrig tänkt. 

I stället äter hon den mat som hon tycker bäst om och som är mest ekonomisk – och så råkar den vara klimatsmart.

– Förut tänkte jag bara svensk mat i säsong, nu tänker jag även lokal mat. Jag tycker att man ska stötta den lokala bonden och handla allt så lokalt som det går och i säsong. 

Toppa med lite kött

Förra året kom boken ”Plåtmat”, en bok som revolutionerade mångas sätt att se på tallriksmodellen och kosthållning.

– Jag vet att tallriksmodellen är ett väldigt bra sätt att få i sig all näring, men man utgår alltid från proteinet. Typ vad ska vi ha till laxen, kycklingen … I plåtmodellen måste man i stället tillföra proteinet. 

Julia Tuvesson menar att man behöver ett annat sätt att tänka på. Hur man bygger basen och tillför smaksättning, topping och till sist sås.

– Att äta vegetariskt är lika lättillgängligt som att äta kött. Och jag tror att det är det som måste till. Det får inte vara ett projekt att laga vegetarisk mat. Många säger att det krävs så många ingredienser och att man slänger hälften. Där bär kanske receptmakare också ett ansvar. Jag försöker att skapa mina recept utifrån att man använder hela förpackningar, för att slänga så lite som möjligt.

Då blir maten klimatsmart utan att man tänker på det.

– Klimatdebatten kan inte enbart byggas på dåligt samvete. Det är en viktig sak att när du plockar fram mat ur kylskåpet eller frysen så måste du ta hand om det. Du köper mat och släpar hem, vad är det då för vits att släpa det vidare till soprummet? Man måste respektera sig själv och sin tid och sina pengar. Du gör dig själv en tjänst när du är miljövänlig, säger Julia Tuvesson.

Matbloggaren: Låt köttet bli en krydda

Julia Tuvessons bästa mattips: Låt köttet bli en krydda

För den som fortfarande vill äta lite kött, eller som lever i en familj där häften är vegetarianer och hälften köttätare, kan rätten vara vegetarisk.

– Men du kan till exempel steka upp lite kyckling som den som äter kött kan toppa sin rätt med. 

  • Använd frysen

Frys det du köpt om du tror att du inte kommer hinna använda det innan det blir dåligt och plocka bara fram exakt det som du behöver.

  • En rätt på flera sätt

Lär dig en basgrundsås, till exempel tomatsås till stroganoff, som du lagar.

– Sedan byter du ut smaken efter säsong. Man kan tillsätta röd curry till exempel och ha i röda linser, svarta linser, belugalinser, halloumi, mozzarella osv.

  • Ha alltid ärtor i frysen

– De är bra att låta barnen snacksa på innan middagen.

  • Tacomodellen

Rosta olika typer av grönsaker på olika områden av en plåt och låt barnen bygga ihop sin egen måltid med det de gillar.

Vad har du alltid hemma?

  • Potatis, jag äter extremt mycket.
  • Citron
  • Labneh, alltså yoghurtbollar, jag är helt beroende.
  • Cava
  • Dessutom: fetaost, ägg, halloumi och havremjölk eftersom de håller länge.
”Det är klart att det är bra att den mat som jag lagar i dag har blivit trendig. Man pratar alltid om att klimatsmart mat ska vara en uppoffring, men så har jag aldrig tänkt”,  säger matprofilen Julia Tuvesson.

Julia Tuvesson

  • Namn: 29 år.
  • Familj: August 4, Selda 6 och maken Calle.
  • Bor: Ribban, Malmö.
  • Yrke: Matkreatör, digital kommunikatör och kokboksförfattare. Dessutom utbildad etnolog.
  • Driver: Sajten tuvessonskan.se, 45 600 följare på Instagramkontot tuvessonskan.
  • Aktuell: Kommer ut med ny bok den 20 september, ”Käka grönt”, som blir en bok för blivande vegetarianer eller köttätare som vill dra ner på köttkonsumtionen eller matälskare som bara vill äta något göttigt. 2018 kom boken ”Plåtmat”,. Båda på Norstedts förlag.
Matbloggaren: Låt köttet bli en krydda
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?