Världsmästaren gör sig redo för Årets kock-finalen

”Riktigt vassa kockar som är med i år”

Publicerad:
Uppdaterad:

Årets kock

Han har vunnit VM och Nordiska mästerskapen. Nu ska Ola Wallin förbereda sig inför nästa utmaning: Att bli bäst i Sverige på matlagning.

– Det kommer bli riktigt hårt i september, säger han om den stundande finalen av Årets kock.

2018 var ett bra år för den Göteborgsbaserade kocken Ola Wallin. Först tog han individuellt hand om guldmedaljen i Nordiska mästerskapen, innan han for till VM i Luxemburg med kocklandslaget och genomförde samma bedrift.

Nu står ett SM-guld på spel, när Ola Wallin gör upp med sju andra i finalen av Årets kock i september.

– Det är riktigt vassa kockar som är med i år. Många som har varit med många gånger tidigare. Det kommer bli riktigt hårt i september, säger han.

Ola Wallin laddar upp inför Årets kock genom att tipsa om den bästa picknick-maten.
Foto: Årets kock
Ola Wallin laddar upp inför Årets kock genom att tipsa om den bästa picknick-maten.

”Alla är lika farliga”

Startfältet i finalen har av flera deltagare beskrivits som det tuffaste någonsin. Ola Wallin håller med, men vill inte lyfta någon särskild som den främsta utmanaren.

– Jag försöker tänka så lite som möjligt på vad de andra gör. Bara fokusera på vad jag själv gör. Vad de andra håller på med vill jag inte veta. Alla är lika farliga och alla vill vinna.

”Gäller att inte spreta för mycket”

När Aftonbladet når honom står han i sitt träningskök för att stoppa korv. Det är det hittills enda kända finalmomentet, och Ola Wallin säger att det finns många korvstoppningsvägar att ta.

– Det är ett brett område kan man säga, så jag måste bara bestämma mig för vilken linje jag ska hålla mig till. Det gäller att inte spreta ut för mycket och göra det för konstigt liksom.

”Fisk och skaldjur är min grej”

Vem är du som matlagare?

– Fisk och skaldjur är min grej helt och hållet. Det är där jag känner mig trygg och säker. Annars har jag en ganska lugn stil i tävlingsköket, jag försöker jobba strukturerat och metodiskt.

Berätta om rätten du lagar i klippet!

– Tanken var att göra en rolig rätt att ha med sig på picknicken. Jag gillar att äta gazpacho och sånt, tomatsoppor, så gjorde jag en variant på det som blev som en rostad gazpacho. Man kan ta med sig i en flaska och ha med sig lite grönsaker på sidan av. Ett annat och lite roligare sätt att äta picknick på.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM GODARE