Majs - små korn av nyttigheter

Uppdaterad 2013-10-22 | Publicerad 2013-05-08

Tips! Majsstärkelse kan användas som glutenfritt alternativ för att reda exempelvis soppor och såser. Majsstärkelse kallas för maizena.

Majs är faktiskt inte en grönsak. Den räknas som spannmål och är en art i familjen gräs.

Det finns flera olika sorters majs. Klart gulligast namn har nog puffmajs som inte helt förvånande är den sort som rostas och säljs som popcorn.

Det finns fynd som tyder på att majs odlades i Sydamerika redan för 10 000 år sedan. Det var Christoffer Columbus som tog majs­kolven till Europa på 1400-talet.

Det absolut nyttigaste sättet att tillaga och äta majs är att ångkoka en rå majskolv, då bevaras flest näringsämnen i majsen. En kokt majskolv med en klick smör på är faktiskt ett perfekt, och riktigt gott, mellanmål.

Mia Sahl

Följ ämnen i artikeln