Välkummen pa kaffi u bullar!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-07-27

Nybakat bröd står på bordet när Ainbusk fikar hemma på Gotland

Skål, tjejer! Skål, tjejer! Josefin, Annelie, Marie och Birgitta­ njuter av nybakade ­bullar och mackor gjorda på Stenkyrkalimpa.

Solen flödar. Himlen är klarblå. På bordet står nybakat bröd.

Den gotländska idyllen är total när Aftonbladet träffar Ainbusk över en fika för att prata mat.

Text: Jon Hansson

Foto: Kalle Assbring

Det fläktar lite lagom i mamma Nilssons tvätt­streck. Brödet är nybakat, kaffet gott och runtomkring glöder vallmon på åkrar och ängar. Byn När på södra Gotland är verkligen en idyll.

När Mat & Vin träffar Ainbusk­damerna här i hembygden är de repetitionsstressade men på ett gott och pratsamt humör.

Det är 20 år sedan de gav sin första show, ”Händerna på täcket”. I sommar spelar de

i S:t Nicolai kyrkoruin i Visby.

– Det är bra, det är en kyrka men ändå inte. Alla kan känna sig välkomna och vi slipper kravet på att vara skojiga. Gör man en krogshow måste man leverera asgarv, säger Marie.

– Men lite småskojiga är vi väl ändå, säger Josefin.

– Jo, vi blir nästan roligare när vi slipper pressen, säger Marie.

Pratar mat

När mackorna och kanelbullarna från Stenkyrka mejeri är avverkade svänger samtalet över från scenen till köket.

Birgitta berättar om tjäl­knölen hon serverade till lunch.

–?Jag satte in den på låg värme i går kväll och så skötte den sig själv under natten. Väldigt smidigt.

–?Bittis har gått på lanthushållsskola, viskar de andra.

–?Hon gör fantastiska rätter.

Josefin är också en stjärna. Specialgrenen är att trolla med rester.

–?Den där pastan du brukar göra med gorgonzola, säger Marie och ser lite hungrig ut.

Färskpotatis är favorit

Men det blir inte så mycket utrymme för matlagning alla gånger.

– Vi äter ofta på krogen, lagar inte så mycket mat hemma, säger Marie.

Gotländsk mat står självklart högt i kurs.

– När jag är på Gotland så blir det kokt sparris, saffranspannkakor med salmbärssylt och rökta flundror, säger Josefin.

Hembygdens jordgubbar går inte heller av för hackor.

– Jordgubbarna är extra söta på Gotland, säger Annelie.

Den gotländska potatisen är en annan favorit. När Ainbusk-damerna får frågan vad de helst äter till lunch eller middag ­varierar svaren – men alla nämner färskpotatis.

– Vi är ju potatisodlarens döttrar så helt utan pärer går det inte, säger Marie.

Gott, gotti Gotland!

Gotländsk sommar är sol, stränder och storslagen natur.

Men också härliga matupplevelser.

Njut av den här specialmenyn från Stenkyrka mejeri norr om Visby.

Recept: Jakob Änggård

Jon Hansson