Fiskgratäng med räkor och dill

3,8 (26 röster)

Enkelt och snabbt recept på goda fiskgratängen

Av: 

Nina Kindbro

Fiskgratäng med räkor och dill – lättlagatoch gott.

Foto: Thinkstock

Recept

En snabblagad fiskgratäng – enkel middag på endast 25 min. Bjud på en riktigt god klassisk fiskgratäng med torsk och räkor smaksatt med dill och lite senap.

Fiskgratäng

Antal: 4 portioner Förberedelsetid: 15 minuter Tillagningstid: 25 minuter

Ingredienser:

  • 600 g djupfryst fisk, till exempel torsk eller sej.
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl riven ost

Sås

  • 500 g räkor (med skal)
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk senap
  • salt och peppar
  • 0,5 dl hackad dill

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Tina fisken och skär i cirka 2 centimeter tjocka skivor. Smörj en ugnssäker form och lägg i fisken. Krydda med salt och peppar. 
  3. Täck fisken med aluminiumfolie och tillaga i ugnen i cirka 15 min.
  4. Sås: Tina och skala räkorna. Smält margarin eller smör i en kastrull. Rör i vetemjölet och därefter lite av mjölken i taget under omrörning tills såsen tjocknat. Rör ner senapen och smaka av med salt och peppar. Lägg i räkor och dill, rör om.
  5. Ta ut fisken ur ugnen och häll såsen över fisken. Strö på riven ost och gratinera högt upp i ugnen i 250°C, tills den fått fin färg.
  6. Servera med potatismos eller kokt pressad potatis och en fräsch sallad.
Publisert:

LÄS VIDARE

Fiskgratäng med torsk, räkor och citronsås

ÄMNEN I ARTIKELN

Recept

Fiskrecept

Fisk och skaldjur

Räkor

Huvudrätter

MER OM GODARE

Fiskgratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor

Så blir färskpotatis ännu godare

Shakshuka med vegansk äggröra