Så läser du av vinetiketten

Vinexperten visar i klippet

Publisert:

För att bli en skicklig vinkännare kan det vara bra att enkelt kunna läsa av vinetiketten. Vad betyder crianza? Vilket år plockades druvorna?

Sarah Lindstrand Mboge har svaren i videoklippet.

Det är inte alltid lätt att förstå det som står på vinetiketterna. I det här avsnittet av Vinskolan går Sarah Lindstrand Mboge igenom olika lagringstermer som man stöter på när det kommer till röda viner från området Rioja i Spanien.

I klippet förklarar hon bland annat vad det betyder när det står så här på flaskan:

  1. Crianza
  2. Reserva
  3. Gran reserva

– Årgången står nästan alltid på flaskan. Då är det året då druvorna plockades som avses, säger hon.

Andra märkningar på vinflaskor

Det finns också märkningar som är obligatoriska på flaskans fram- eller baksidesetikett om vinet säljs inom EU.

När du plockar ut en flaska vin ska du enkelt kunna hitta information om:

  • Alkoholhalten. Den ska anges i volymprocent.
  • Ursprungsland. Det land där druvorna växt.
  • Volym. Anges i centiliter.
  • Producent. Kontaktuppgifter måste finnas.
  • Sockerhalt. Det måste uppges för mousserande vin och anges så som brut, sec, secco. Det är inte en obligatorisk uppgift för övriga viner.
  • Allergener. Innehåller vinet mer än 10 mg sulfiter per liter eller ägg- och mjölkprotein så ska det stå på flaskan.
Sarah Lindstrand Mboge går igenom olika lagringstermer som man stöter på när det kommer till röda viner från området Rioja i Spanien.

Så ser du om vinet är veganskt

Det är inte obligatoriskt, men många vinproducenter väljer att markera ut om vinet är ekologiskt, veganskt eller biodynamiskt odlat.

  • Ekologiskt. För att ett vin ska märkas som ekologiskt måste det ha en certifiering från en oberoende organisation. Den kontrollerar att vinet uppfyller EU:s regler för ekologisk odling och ekologiskt vin.
  • Biodynamiskt odlad. För att få certifieras som biodynamisk måste produkten vara certifierad som ekologiskt.
  • Veganmärkning. Det finns ingen övergripande certifiering på veganmärkning, men många producenter märker själva ut produkterna genom egen logotyp eller text på etiketten, till exempel "vegan friendly".
De tre vanligaste veganmärkningarn på Systembolagets produkter är The Vegan Society och The European Vegetarian Union, V-label.

Varför har vin ingen innehållsdeklaration?

Vin och andra alkoholdrycker över 1,2 volymprocent alkohol behöver inte ha någon innehållsförteckning, enligt EU-rätten.

Det betyder i sin tur att Systembolaget inte kan kräva att dryckesleverantörer och deras producenter skriver ut sådan information, skriver Systembolaget på sin hemsida.

Däremot kan producenten frivilligt välja att märka sina drycker med uppgifterna.

En översyn av regelverket för att få en tydligare innehållsförteckning av alkoholhaltiga drycker är dock på gång inom EU.

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.