Ris à la Malta på tre sätt

Så gör du godaste Ris à la Maltan till jul

Publisert:
Ris à la Malta - En klassiker på julbordet

Här är tre varianter på en riktig julklassiker – Ris à la Malta.
Ett tips är att toppa med riven mandelmassa. Själva namnet på rätten har inte ett smack med den lilla önationen i Medelhavet att göra. Det handlar förmodligen om en missuppfattning eller förvanskning av danska rätten ”risalamande” som i sin tur kommer av franskans ”riz à l’amande”, alltså ris med mandel.

Ris à la Malta

Portioner: 6–8 Förberedelsetid: 30 min Tillagningstid: 1 h

  • 4 dl långkornigt ris eller 12 dl risgrynsgröt
  • 4 dl vispgrädde
  • 3–4 msk socker
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 1,25 tsk salt

Gör så här:

  1. Koka riset enligt anvisningarna på paketet. Lägg riset i en finmaskig sil och spola av med kallt vatten. Låt rinna av ordentligt.
  2. Vispa grädden i en stor bunke och vänd ner riset (eller risgröten). Smaka av med socker och vaniljsocker. Låt stå kallt en timme.
  3. Servera med saftsås, frukt eller bär.

Tips! Ersätt sockret och hälften av vaniljsockret med 200 g riven mandelmassa som du strör ovanpå gräddriset

Lingonris à la Malta

Portioner: 6–8 Förberedelsetid: 35 min Tillagningstid: 1 h

Ingredienser:

Gör gräddriset enligt grundreceptet ovan.

Rårörda lingonen:

  • 6 hg frusna lingon
  • 4 dl strösocker
  • 1,5 msk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Rör ihop lingonen, sockret och vaniljsockret tills sockret smält.
  2. Servera gräddriset med lingonen.

Tore Wretmans ris à la Malta

Portioner: 6–8 Förberedelsetid: 35 min Tillagningstid: 2 h

Ingredienser:

  • 4 dl vitt ris, valfri sort
  • 7 dl vispgrädde
  • 1 ananas eller 3 apelsiner eller 4 dl bär
  • 1 citron socker

Gör så här:

  1. Koka riset så att det är fluffigt och torrt. Gör som de säger på paketet.
  2. Vispa grädden hårt. Skär bort skalet från frukten. Skär även bort rotstocken i mitten på ananasen. Skär en tredjedel av frukten i små bitar och vänd ihop med riset och grädden – eller vänd i en tredjedel av bären. Packa rätt hårt i en form och ställ kallt ett par timmar.
  3. Vänd upp gräddriset på ett serveringsfat och garnera med resten av frukten/bären.
Jon Hansson

Jon Hansson är journalist med 40 år i yrket, skrivit tolv kokböcker innehållandes över 2500 recept, diplomerad sommelier, vin- och matfantast. Testar olika matnyttigheter, från mozzarella till kockknivar på Aftonbladet Plus. Skriver även för krogguiden White guide och Magasin måltid.