Sista chansen: Snart är mynten värdelösa

Uppdaterad 2017-08-29 | Publicerad 2017-08-28

På torsdag händer det.
Då blir de gamla mynten helt värdelösa.
– Jag hoppas att de flesta har gjort sig av med mynten och är klara, säger Tommy Persson, projektledare på Riksbanken.

På torsdag den 31 augusti är det sista dagen att lämna in de ogiltiga en-, två- och femkronorna till bankerna.

Har du tömt din spargris, plåtburk eller madrass där hemma? Om inte är det hög tid, för på torsdag den 31 augusti tappar de gamla en-, två- och femkronorna helt värdet. Då går det nämligen inte längre att växla in mynten hos bankerna.

– Det är ju sista chansen, säger Tommy Persson, projektledare på Riksbanken.

Över en miljard saknas

Fortfarande saknas närmare 1,6 miljarder kronor, men Riksbanken befarar att en hel del pengar aldrig kommer att hittas för att de är försvunna.

Men bara sedan i mitten av augusti har myndigheten fått in 57 miljoner kronor. Mängder med gamla mynt ligger också hos bankerna.

– Det strömmar in mynt till oss hela tiden. Vi vet att det ligger mycket mynt hos bankerna och värdebolagen, säger Tommy Persson.

Totalt har Riksbanken fått in 43 procent av de numera ogiltiga mynten. En del väljer att spara dem, då de kan innehålla silver. Men vill du bli av med dem är det alltså läge att bege sig till banken.

”Ett slags bokslut”

– Jag hoppas att de flesta har gjort sig av med mynten och är klara, men vi tycker ändå att det är viktigt att påminna. Det kan vara någon som hittar några mynt i en vrå där hemma.

Hur känns det att det här arbetet är klart snart?

– Vi har jobbat med det här länge nu. Det känns bra att de nya mynten är de som gäller nu så att vi får ett slags bokslut.

Är ni trötta på det nu?

– Nä, det kan jag inte säga. Det har varit trevligt att hålla på med det, men det är bra när man är klar med någonting.

De gamla 100- och 500-kronorssedlarna kan du lämna in till bankerna fram till den 30 juni 2018. Efter det tar Riksbanken alltid emot ogiltiga sedlar, mot en avgift på 100 kronor.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln