Småföretagare fick rätt mot Tillväxtverket: Jätteskönt

Katarina och Svante krävdes på 100 000 kronor

Publicerad 2021-07-23

Katarina och Svante Henryson krävdes betala tillbaka omkring 100 000 kronor som de fått i coronastöd av Tillväxtverket.

Nu har musikerparet vunnit i domstol i frågan om pengarna.

– Det känns jätteskönt. Det bekräftar att vi har gjort rätt, säger Katarina.

Hundratals småföretagare som sökte och sedan fick korttidsstöd under coronapandemin har krävts på återbetalning från Tillväxtverket.

Två av dem var småföretagarna Katarina och Svante Henryson. Tidigare i år fick de beskedet att de skulle betala tillbaka omkring 100 000 kronor.

– Det kändes helt bisarrt, säger Katarina.

”Fantastiskt att rätten lyssnat”

Enligt myndighetens bedömning hade företaget paret har ihop inte rätt till stödet eftersom de gjort en utdelning.

Men att paret på grund av pandemin valde att återta utdelningen spelade inte någon roll. Inte heller att bokslutet upprättades innan reglerna som förbjöd utdelning vid korttidsstöd kom på plats.

Katarina och Svante tog ärendet till förvaltningsrätten i Stockholm. Och nyligen fick de rätt.

– Det känns fantastiskt att förvaltningsrätten har lyssnat på oss. Vi har verkligen försökt göra allting rätt från början och det här känns som en bekräftelse på att vi har gjort det, säger Katarina till Aftonbladet.

Under coronapandemin har musikerparet Svante och Katarina Henrysons verksamhet stått nästan helt stilla.

Tillväxtverket krävde tillbaka stöd

Enligt förvaltningsrätten är en utdelning inte ensam tillräcklig för att konstatera att ett företag inte har allvarliga ekonomiska svårigheter.

I mitten av juni hade domstolen avgjort 198 fall där Tillväxtverket krävt tillbaka permitteringsstöd på grund av att bolag klubbat igenom utdelningar.

I 131 av dessa fall fick myndigheten fel, enligt en sammanställning av stiftelsen Centrum för rättvisa.

– Det är bra att förvaltningsrätten ger Tillväxtverket en bakläxa. Det är inte god myndighetsutövning att småföretagare som drabbats på grund av pandemin ska straffas trots att de agerat helt korrekt, säger juristen Alexandra Loyd och fortsätter:

– Vi ser dock att myndigheten i regel överklagar de domar som ger småföretagare rätt – så det återstår att se om Katarina och Svante kan få börja blicka framåt eller om de tvingas fortsätta sin kamp.

Alexandra Loyd, Centrum för rättvisa, tycker det är bra att fler och fler företag vinner i rätten mot Tillväxtverket i frågan om korttidsstöd.

Oklart om fallet överklagas

Så det kan dröja ett bra tag innan Katarina och Svante eventuellt får tillbaka coronastödet.

En peng som de återbetalat genom att ansöka om ett nytt stöd från Tillväxtverket.

– Kafkakänslan blir ännu mer påtaglig när man betalar tillbaka ett stöd med ett annat stöd. Men vi var tvungna att göra så. Vi har typ levt på ingenting sedan pandemin bröt ut.

Har ni börjat spela igen?

– Vi har kommit igång lite. Men många konserter har flyttats fram gång på gång. Så jag hoppas verkligen inte på några nya sköna överraskningar från Tillväxtverket, säger Katarina.

Aftonbladet har sökt representanter från Tillväxtverket för en intervju. Myndigheten svarar per mejl, via presskommunikatören Peter Kjällkvist.

”Vad gäller Katarina och Svante Henrysons ärende kan vi inte i nuläget svara om Tillväxtverket kommer överklaga domen eller ej”.

Han skriver vidare att myndigheten hittills överklagat drygt 300 domar. Dessa ärenden gäller olika typer av frågor, inklusive återkravsbeslut och avslag.

Tillväxtverket har krävt återbetalning från flera företag som sökt om korttidsstöd på grund av pandemin.