ECB höjer styrräntan mer än väntat

Publicerad 2022-07-21

Europeiska centralbanken höjer styrräntan för första gången sedan 2011 med 0,5 procent för att stävja den skenande inflationen i euroområdet. Höjningen överstiger den nivå som banken tidigare flaggat som trolig

– Det var inte en dag för sent att de kom ut på banan, säger Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB.

Minusränta är inte längre försvarbart, enligt centralbankschefen Christine Lagarde

Den europeiska centralbanken, ECB, med chefen Christine Lagarde meddelade på torsdagen att man höjer styrräntan i eurozonen med 0,5 procent. Inför beskedet var förväntningarna att banken skulle nöja sig med en höjning på 0,25 procent. Istället blev det en så kallad dubbelhöjning som kan tyda på hur allvarlig centralbanken ser på utvecklingen i området.

– Nu går ECB från en minusränta som man hade innan dagens besked till en nollränta. Det är det minsta de kan göra att gå från minusränta för det är inte rimligt när vi har en brinnande inflation i Europa. Det var inte en dag för sent att de kom ut på banan.

Troligt med ytterligare höjningar

Beskedet kommer efter att inflationen i eurozonen under juni uppmättes till rekordnivån 8,6 procent. En nivå som ska ses i jämförelse med ECB:s inflationsmål som ligger på 2 procent, mer än fyra gånger lägre än den senast uppmätta nivån.

Enligt Robert Bergqvist är det sannolikt att ECB nu kommer att agera ytterligare med tillkommande höjningar för att hantera utvecklingen.

– ECB pratar ju om en normalisering av räntan. Jag skulle vilja säga att en normal ränta för Europa borde ligga någonstans runt 2 procent. Det är ganska bråttom att de nu agerar för det märker vi ju att den här inflationen börjar få europaekonomin i ett allt hårdare grepp.

Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB.

Viktigt ur ett svenskt perspektiv

Beskedet i dag beskriver han som viktigt ur ett svenskt perspektiv.

– Sverige är jätteberoende av Europa dit mellan 70 till 75 procent av vår export går. Nu gäller det att ECB bedriver en penningpolitik för att försöka få till en mjuklandning där vi ser lite högre räntor, men att den europeiska ekonomin ändå fortsätter att växa.

Däremot tror inte Robert Bergqvist att beskedet från ECB kommer att påverka Riksbankens agerande framåt märkvärt.

– Man ska ha med sig att ECB är väldigt sena ur startblocken där Riksbanken ligger steget före. Ur det perspektivet bedömer vi att Riksbanken kommer att höja med 0,75 procent vid nästa möte i september. Det kan även vara så att det kommer en tidigare brandkårshöjning nu under sommaren, vi ser en 25 procentig chans för det, säger Robert Bergqvist.