Chefsekonomerna inför räntebeskedet: ”Då höjs den”

Publicerad 2022-02-09

Räntan höjs inte nu, men tidigare än vad Riksbanken tidigare sagt.

Det tror två toppekonomer som Aftonbladet talat med.

– Jag tror att det kommer andra halvåret 2023, säger Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken.

På torsdag smäller det inte, som vanligt. Eller?

När det är dags för Riksbankschef Stefan Ingves att återigen presentera en penningpolitisk rapport tror vissa att det kan vara dags för honom att ge besked om räntehöjningar redan i år.

Ingves och Riksbanken själva har tidigare sagt att det är först i slutet av 2024 som räntan ska höjas.

Svenska banker höjer

Amerikanska centralbanken Federal Reserve har signalerat om ett antal räntehöjningar under året, med start i mars. Bland annat på grund av den höga inflationen som i december uppgick till 7,1 procent i landet.

Samtidigt har svenska banker börjat att höja räntan på sina bolån och den totala inflationen låg på 4,1 procent i december.

Det kan tyckas vara tydliga tecken på att även Riksbanken skulle vara på väg att höja räntan inom kort.

Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken.

Men så blir inte fallet, menar två tunga chefsekonomer. Såväl Christina Nyman på Handelsbanken som Alexandra Stråberg på Länsförsäkringar tror visserligen på en något justerad räntebana, men inte med någon höjning under de närmaste 18 månaderna.

– Det är lite underligt att marknaden förväntar sig två höjningar under 2022, som att de redan prisat in det. Jag tror inte att Riksbanken delar den bilden över huvud taget och jag tror att torsdagens besked kan komma att uppfattas som lite duvaktigt, säger Alexandra Stråberg.

Hon tror på en första höjning i slutet av 2023, vilket även hennes branschkollega lutar åt.

– Det kommer inte fatta några beslut om höjning eller förändringar av räntan på kort sikt. Man ligger kvar med nollräntan men kan i stället börja dra ner på sina köp av olika tillgångar, som statsobligationer. Första räntehöjningen tror jag kommer under andra halvåret av 2023, säger Christina Nyman.

”Fortfarande väldigt låg nivå”

Bankerna har redan börjat höja de bundna räntorna, medan de rörliga brukar röra på sig mer kopplat till när Riksbanken väl höjer sin styrränta. Alla bolånetagare kan alltså på sikt räkna med höjd ränta.

– Men som privatperson är det viktigt att tänka på att även om den förväntas höjas så kommer den fortfarande att ligga på en väldigt låg nivå. Det är svårt att pricka rätt med räntan, precis som på börsen. Vill man binda räntan på sitt lån kan det bli dyrare och svårare att flytta, men samtidigt tryggare. Man får fundera på vilken strategi man är mest bekväm med, säger Alexandra Stråberg.

Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar.

Inte heller Christina Nyman ser några skyhöga boräntor under den närmsta tiden.

– Jag tror absolut att räntorna har bottnat och nu kommer stiga successivt. Det blir en måttlig uppgång och vi ser inte några höra räntor framför oss

”Utmaning för Riksbanken”

Att Sverige inte är lika snabba med att höja räntan som till exempel USA förklaras av att förutsättningarna mellan länderna skiljer sig väldigt mycket åt.

– Tar man bort energipriserna ligger inflationen i Sverige strax under målet om två procent per år. I USA drivs inflationen av hög efterfrågan på arbetsmarknaden med kraftigt stigande löner och att de finanspolitiska stimulanserna varit mycket större, säger Christina Nyman.

Att kommunicera ut skillnaden blir viktigt, menar Alexandra Stråberg.

– Det är en utmaning som Riksbanken har. När Fed sa att de kommer att höja räntan så var det ingen överraskning, signalerna fanns där. Riksbanken borde kratta manegen lite, varför kommer de att höja när det väl blir dags? Det är ju för att ekonomin går så himla bra. Då går arbetsmarknaden bra och det går bra för människor, man har ett jobb och en lön. Riksbanken borde försöka förbereda marknaden på mindre stimulanser, vilket i grunden är något positivt, säger hon.

Följ ämnen i artikeln