Annelie vann mot F-kassan – betalar ändå av jätteskuld

Publicerad 2022-10-23

2021 fick multisjuka Annelie sjukersättningen indragen tillsammans med ett återbetalningskrav på 367 000 kronor.

Förvaltningsrätten slog sedan fast att hon har rätt till ersättning – men återbetalningskravet ligger kvar utan att Annelie får veta varför.

– Jag och min jurist har försökt nå Försäkringskassan utan svar, säger Annelie.

Annelie, som bara vill nämnas vid förnamn, beviljades en halv stadigvarande sjukersättning 2009 då man efter en misslyckad ryggoperation insåg att hon aldrig skulle kunna återgå till heltidsarbete.

– En hinna slogs hål på under operationen. Det var chockartat. Jag fick ligga ned tre dygn i sträck efter ingreppet med kateter och dropp. Jag fick långsamt lära mig att gå efteråt och fick problem med inkontinens.

Kort efter operationen sades Annelie upp av sin dåvarande arbetsgivare. Därefter lyckades hon inte hitta en ny anställning och 2014 tog hon över sambons firma där hon sedan dess har jobbat 50 procent.

– Vi arbetar med att avliva och forsla bort döda hästar. Men 2020 började Försäkringskassan utreda mig och hakade upp sig på flera saker angående företaget.

Annelie är multisjuk och fick sin sjukersättning indragen år 2021.

Granskade bolaget

Försäkringskassan redogjorde för uppgifter från Skatteverket som visade att intäkterna från familjens hästverksamhet ökade från 500 000 kronor till 900 000 kronor mellan 2015 och 2019. De hänvisade även till uppgifter från bolagets hemsida om att företaget har dygnet runt-jour vilket myndigheten ansåg vara bevis för att Annelie har en arbetsförmåga som överstiger 50 procent.

– Vad de inte har tagit hänsyn till är dels att samtidigt som våra intäkter ökade så steg även utgifterna. Och gällande det här med att vi går att nå dygnet runt så är det nästan alltid min man som svarar i telefon.

I början av 2021 damp ett återbetalningskrav på 367 000 kronor ned i brevlådan. Bara några månader senare hörde Försäkringskassan av sig igen och meddelade att hennes sjukersättning dessutom skulle tas bort helt.

– Jag var på väg att ta livet av mig förra året. Ingen förstår hur det känns. Jag har ingen värdighet. Jag klarar inte av att leva. Hur dåligt jag än mådde nonchalerade de mig.

Annelie överklagade Försäkringskassans beslut, myndigheten svarade med ett avslag.

Genrebild. Annelie vill inte att hennes efternamn ska stå med i artikeln.

Vann i domstol

Hon kände sig nedslagen men var fast besluten att få ärendet omprövat. Hon gick vidare till förvaltningsrätten där hon vann målet.

I domen, som Aftonbladet har tagit del av, står det att Försäkringskassan inte har haft grund för sin bedömning:

”Vid en sammantagen bedömning av vad som kommit fram i utredningen finner förvaltningsrätten att Försäkringskassan inte har gjort sannolikt att Annelie (namnet, reds. anm) har uppvisat en arbetsförmåga som hon antogs sakna när hon beviljades halv sjukersättning, dvs. mer än halv arbetsförmåga.

Kassan har därför inte haft grund för att besluta om indragning av hennes sjukersättning. Överklagandet ska därför bifallas och Försäkringskassans beslut upphävas.”

Samtidigt som Annelie fick tillbaka sin sjukersättning ligger återbetalningskravet emellertid kvar. Varför hon fortfarande anses återbetalningsskyldig säger hon att hon aldrig har fått en förklaring till.

Annelie vann mot Försäkringskassan i förvaltningsrätten.

Inget svar från F-kassan

– Beloppet sänktes från 367 000 till 254 000 kronor. Varför det sänktes vet jag inte. Men jag betalar av 2 000 kronor på den så kallade skulden varje månad, säger hon.

Aftonbladet har varit i kontakt med Annelies jurist som säger att både han och Annelie har kontaktat Försäkringskassan upprepade gånger för att få klarhet i situationen. Enligt juristen har han fått till svar att Annelies ärende ligger på en rättsavdelning på myndigheten som ska handlägga ärendet.

Annelies förhoppning är nu att Försäkringskassan ska höra av sig så att fallet ännu en gång kan tas upp i domstol. Hon anser att återbetalningskravet ska tas bort helt och att de inbetalningar hon har gjort ska betalas tillbaka till henne.

– Jag menar att jag inte är återbetalningsskyldig alls. Men jag har svårt att föreställa mig att de skulle ge med sig. Det är så ledsamt.

Försäkringskassan: Handlar om förtroende

På grund av rädsla för repressalier har Annelie inte velat ge Aftonbladet fullmakt för att få en kommentar om hennes ärende.

Däremot säger Emma Gren, områdeschef för återbetalningar på Försäkringskassan, att återbetalningskrav rent generellt är nödvändigt för förtroendet för myndigheten.

– Hela socialförsäkringens legitimitet bygger på att vi betalar ut rätt från början. Det leder till att vi måste se till att de som inte ska ha pengarna faktiskt inte får dem. Vi har stor förståelse för att människor tycker att det här är tufft. Men vårt ansvar är fortfarande att se till att felaktigt utbetalda pengar återkrävs.