Amandas man blev spelmissbrukare: ”Känner mig sviken”

Publicerad 2023-03-20

Amanda upptäckte att hennes man har ett spelmissbruk och hamnat i stora skulder. Hon konfronterade honom, han lovade att sluta men fortsatte spela bakom hennes rygg.

Allt fler anhöriga till personer med spelproblem hör av sig till Stödlinjen, visar en ny rapport.

Amanda, som egentligen heter något annat, levde ett vanligt familjeliv med sin man och deras två barn. De brukade resa, ha utflykter, familjeaktiviteter och de var lyckliga tillsammans. Men så småningom började deras liv ta en annan vändning.

– Han var världens bästa man och pappa men han förändrades. Han började bli irriterad på allt, ville inte prata och blev frånvarande.

Han började överföra allt mindre pengar till deras gemensamma bankkonto och hon misstänkte att något inte stod rätt till.

– Jag öppnade hans brev och såg att han hade 350 000 kronor i skulder. Jag konfronterade honom och han berättade om sitt spelande. Han spelade inte bara bort sina pengar, han tog även lån för att spela, säger hon och tillägger:

– Det visade sig att han spelar allt möjligt, även på utländska sajter. Jag kände mig dum, sviken och ensam.

Amandas make utvecklade ett spelmissbruk.

Hoppade av behandling

Den ekonomiska situationen blev värre för dem och Amanda började stå för nästan alla utgifter själv. Hon behövde ta lån för att klara av det.

Till slut lyckades Amanda övertyga honom om att söka hjälp. Han påbörjade ett behandlingsprogram, men efter några träffar ville han inte fullfölja det och hoppade av.

– Han undvek ämnet, varje gång jag försökte prata med honom om missbruket så bytte han ämne eller gick ut ur rummet. Jag trodde att vårt äktenskap byggde på tillit, men nu kan jag inte lita på honom och kommer aldrig göra det.

”Jag öppnade hans brev och såg att han hade 350 000 kronor i skulder”, berättar Amanda.

Fler söker stöd

Under förra året ökade andelen anhöriga till personer som har spelproblem som hörde av sig till Stödlinjen. Samtidigt minskar andelen spelare som själva hör av sig, enligt Stödlinjens senaste årsrapport.

2022 registrerade Stödlinjens rådgivare sammanlagt 2 235 kontakter. Av dem var det 46 procent personer som själva spelar, vilket är tre procent färre än året innan.

Bland de hjälpsökande är det onlinespel som de flesta har problem med, alltså spel med hög tillgänglighet. 45 procent nämnde att kasinospel online var den mest problematiska spelformen för dem.

När Amanda började må allt sämre ringde hon Stödlinjen för att få hjälp och prata ut. Hon lever fortfarande med sin man men planerar att skilja sig.

– Spelandet förstörde vårt liv. Jag är fortfarande gift med honom men det är på grund av att barnen är fortfarande små. Vi lever i samma hushåll men känslomässigt är jag skild.

– Som anhörig till någon med spelmissbruk går man genom ett stort trauma. Man känner en besvikelse och enorm skam. Skam för att man kanske märkt av det men blundat för det och tänkt att det inte är sant.

Publisert:

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET