Nu ska det bli enklare att jämna ut pensionen

Av: Stefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
Det ska bli enklare att föra över sin premiepension mellan partners.
Foto: Thinkstock
Det ska bli enklare att föra över sin premiepension mellan partners.

6000 kronor i månaden. Så mycket skiljer i slutgiltig pension mellan män och kvinnor.
Men nu ska det bli lättare att flytta pensionspengar mellan partners.
– Vi hoppas att det ska göra en betydlig skillnad, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll till Ekot.

Det skiljer ungefär 6000 kronor i snitt varje månad mellan män och kvinnor i slutgiltig pension. Idag kan gifta eller registrerade par där den ena tjänar mer föra över premiepensionsrätter till den andra partnern för att minska skillnaden. Men den möjligheten utnyttjar bara en halv procent, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll till Ekot.

Ansökan på nätet

Idag måste den som vill föra över sin kommande premiepension fylla i en pappersblankett och skicka till Pensionsmyndigheten. Mottagaren måste dessutom aktivt tacka ja. Nu föreslår regeringen att hela ansökan ska kunna göras direkt på nätet och att mottagaren inte måste tacka ja.
– Vi hoppas att det ska göra betydande skillnad. För de som faktiskt utnyttjar det här har det en betydande effekt på den slutgiltiga pensionen, säger Annika Strandhäll.

Kan träda i kraft i januari

Pensionsgruppen med regerings- och allianspartierna är överens om förslaget som är tänkt att träda i kraft 1 januari nästa år. Dessutom har partierna diskuterat andra sätt att minska pensionsgapet mellan män och kvinnor, exempelvis att sambor också ska kunna föra över pengar inom premiepensionen.


LÄS OCKSÅ: Vem vill bli pensionär?

Aftonbladets artikelserie om pensionärernas villkor.

Här hittar du alla artiklarna i serien.

Publicerad: