59 miljoner europeiska jobb i fara

Av: 

TT

Publicerad:
59 miljoner jobb i Europa risker att påverkas av coronakrisen, enligt en ny rapport från konsultbyrån McKinsey. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
59 miljoner jobb i Europa risker att påverkas av coronakrisen, enligt en ny rapport från konsultbyrån McKinsey. Arkivbild.

Min ekonomi

59 miljoner europeiska jobb riskerar att påverkas av coronakrisen. Det varnar konsultbyrån McKinsey för i en ny rapport.

Med 74 procent av alla jobb i farozonen för uppsägningar eller permitteringar kan hotell- och restaurangbranschen bli en av de hårdast drabbade.

Coronaviruset har redan slagit hårt mot världens ekonomier med krisande branscher där företag går på knäna och anställda permitteras eller varslas.

Enligt McKinsey kan arbetslöshetsnivåerna i Europa i värsta fall dubblas de närmsta månaderna. I en ny rapport uppskattar konsultbyrån att 26 procent (59 miljoner) av alla europeiska jobb riskerar att påverkas av osäkerheten i virussjukdomens spår.

Paralleller till finanskrisen

Inom branscher som hotell- och restaurang, kultur och nöje samt parti- och detaljhandel ser framtidsutsikterna dystrast ut. Där beräknas 74 procent (8,4 miljoner jobb), 50 procent (1,7 miljoner) respektive 44 procent (14,6 miljoner) av jobben vara i riskzonen.

I rapporten dras paralleller till finanskrisen 2008, där det tog runt åtta år för arbetslösheten i Europa att åter nå tillbaka till samma nivåer som tidigare.

"Finanskrisen började som en finanschock men spillde snart över till den riktiga ekonomin. Covid-19-pandemin är en hälsokris som nu börjar ta ut sin rätt på ekonomin. Framför allt för att åtgärderna som har tagits för att rädda liv har haft allvarliga konsekvenser för företag och deras anställda", skriver konsultbyrån bland annat.

8 procent inom IT

McKinsey höjer också ett varningens finger för anställda på små och medelstora företag (med färre än 250 anställda) som särskilt utsatta. Minst två av tre jobb i riskzonen beräknas finnas på små eller medelstora företag.

Däremot ser it-branschen ut att klara sig relativt bra i krisen. Där uppskattas 8 procent av jobben vara i farozonen.

I Sverige meddelade regeringen nyligen att BNP väntas falla med 4,0 procent i år samtidigt som arbetslösheten spås öka från 6,8 procent i fjol till 9,0 procent i år – den högsta stigningen sedan 1990-talet.

Publicerad: