Svenskarnas bolån göder storbankerna

Publicerad:
Uppdaterad:

Boränta

Storbankerna fortsätter att dra in jättesummor på att låna ut pengar. Hittills i år har de tjänat nästan 90 miljarder på låntagarna.

– Det är en megafon som säger: pruta på boräntan, säger Claes Hemberg på Avanza.

Bankernas räntenetto har stigit med fem procent i år.
Foto: Thinkstock
Bankernas räntenetto har stigit med fem procent i år.

De fyra svenska storbankerna Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB fortsätter att gå som tåget. Det kan konstateras efter att de nu alla släppt sina delårsrapporter för tredje kvartalet i år.

– Bankerna går extremt bra just nu. Hela kostnaden för minusräntan har de fullt ut kunnat kompensera med att tjäna väldigt bra på bolånen, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Ökat med fem procent

Bankernas samlade vinst sjönk förvisso med två procent till cirka 27,5 miljarder kronor. Men svenska folkets lånefest fortsätter att göda de fyra drakarna.

Det samlade räntenettot, som är det bankerna tjänar på skillnaden mellan in- och utlåning, steg under juli-september med fem procent till totalt över 30 miljarder kronor, jämfört med samma månader ifjol. Till och med september har bankerna tjänat nästan 90 miljarder kronor på låntagarna.

– Det är en megafon som säger: pruta på boräntan. Bankerna har aldrig tjänat så mycket på bolånen. Att boräntorna är så låga gör att vi blir lata, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

”Högre marginaler”

Bankerna konstaterar själva att just bolånen, som utgör en stor del av räntenettot, ligger bakom ökningen. Swedbank, som hittills i år ökat sitt räntenetto med åtta procent till 18 miljarder kronor, skriver i sin delårsrapport:

”Ökningen förklaras främst av högre utlåningsvolymer och ökade marginaler avseende svenska bolån.”

SEB förklarar sitt stigande räntenetto (knappt 15 miljarder kronor i år) med ”ökade volymer, högre marginaler på nya lån och lägre myndighetsavgifter.”

Joakim Bornold anser att bristande konkurrens på bolånemarknaden är orsaken.

– Det finns inget intresse bland bankerna att konkurrera. Staten har inte heller något intresse av att konkurrera med hjälp av SBAB, eftersom de inte vill elda på lånekarusellen. Vi befinner oss i en situation där alla sitter nöjda i båten och tjänar väldigt bra med pengar, säger han.

Pruta redan nu

Riksbanken räknar precis som tidigare med att börja höja reporäntan i mitten av nästa år. Därför är det extra viktigt att försöka pruta ner sin boränta redan nu, anser Claes Hemberg.

– Lyckas du pruta ner med 0,4 procent nu kanske du får ner den med 0,6 om ett år. Då visar du banken att du är på bollen och att de inte kan fortsätta tunnla dig. Om du vaknar till först om ett eller två år har du kanske betalat 10–15 000 kronor till banken i onödan, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE