Haparanda drabbas hårt av stängda gränser

Robin Salomonsson/TT

Publicerad 2020-05-10

Över en natt dog gränshandeln i princip helt i Haparanda efter att gränsen till Finland stängts i mars. Något som har slagit hårt mot det lokala näringslivet.

– Man märker det bara av att titta på de tomma parkeringsplatserna utanför butikerna. Vi får hoppas att företagen klarar av det här, säger Haparandas kommundirektör Lena Ekh.

Med ett handelsindex på drygt 300 motsvarar konsumtionen i Haparandas butiker en tre gånger så stor stad. Enligt Handelns utredningsinstitut (HUI) omsatte detaljhandeln i staden 2,1 miljarder kronor under 2018 – och gränshandeln är själva navet.

Till Haparanda kommer konsumenter från framförallt Finland, men även Norge och i viss utsträckning Ryssland, för att handla produkter som godis, tobak, kläder, möbler och mat.

En utveckling som har spätts på av en svag svensk krona.

Men nu delas gränsen mellan Haparanda och intilliggande Torneå, på den finländska sidan, av kravallstaket som vaktas av helikoptrar, drönare och beväpnade vakter.

– I vanliga fall märker du inte själv när du byter land eftersom det är så korta avstånd. Men nu upplevs det nästan som ett krigstillstånd. Du får inte ens räcka en korvbit över staketet, säger Lena Ekh.

"Oerhört ansträngt"

Det har fått stora konsekvenser för både detaljhandeln och besöksnäringen.

– Haparanda är en handelsintensiv ort och nu ser vi väldigt stora negativa effekter på handeln. Vissa branscher har tappat upp till 90 procent av omsättningen, säger Ekh.

Hur länge situationen kan fortsätta utan konkurser och varsel är omöjligt att svara på enligt Lena Ekh, men hon konstaterar att situationen är allvarlig.

– Läget är oerhört ansträngt, säger hon.

Räddningspaket värt miljoner

För att underlätta för de lokala företagen har Haparanda, tillsammans med bland annat kommunerna i Övertorneå och Pajala, startat upp en företagsjour och beslutat om räddningspaket värt 5 miljoner kronor riktat mot närings- och föreningsliv.

Det innefattar bland annat avgiftsbefrielser, förlängda betalningsvillkor och att kommunen betalar sina hyror i förväg.

Effekterna av de stängda gränserna sträcker sig dock längre en de rent affärsmässiga. Även socialt innebär den nya vardagen en omställning för Haparandabor, som i många fall har både vänner och familj på den finländska sidan.

– Jag var i Finland några gånger i veckan förut, men inte nu, säger Helvi Mäntylä.

Hon är 72 år och har båda sina barn boendes i grannlandet. Som finsk medborgare tillåts hon under särskilda omständigheter ta sig in i Finland, men nackbesvär har ändå stoppat henne från att besöka barnen.

– Det är inte roligt att man inte kan åka över till Finland nu. Det är det många som tycker, säger Helvi Mäntylä.

Gränsen luckras upp?

Lena Ekh beskriver atmosfären i staden, med knappt 10 000 invånare, som dämpad.

– Det är längesedan gränsen var stängd och de yngre generationerna har aldrig varit med om något annat än öppna gränser. Det är klart att det är en stor inskränkning i folks vardag.

Den finländska regeringen har sedan tidigare meddelat att man under kommande vecka kommer att luckra upp gränsrestriktionerna till andra länder. Exakt vad det kommer innebära för Haparanda vet Ekh dock inte i nuläget.

– Man har tagit ett beslut men det är väldigt otydligt vad det innebär. Vi hoppas att gränsen öppnas och att livet blir som vanligt igen, säger kommundirektören.

Följ ämnen i artikeln