Sverige höll öppet – men backar lika mycket ekonomiskt

Uppdaterad 2020-06-08 | Publicerad 2020-06-07

Trots att affärsverksamheter, butiker och restauranger fått hålla öppet ungefär som vanligt under coronapandemin – kommer Sveriges ekonomi bli lika lidande som de länder som stängt ned.

Det spår Riksbanken i en ny prognos.

– Som i de flesta länder kommer det bli en rekordnedgång, säger SEB-ekonomen Olle Holmgren till AFP.

Utegångsförbud, nedstängd kollektivtrafik och igenklappade butiker och restauranger. I många länder som tagit till kraftfulla restriktioner har ekonomin blivit lidande, vilket inte är någon högoddsare.

Men nu visar det sig att Sveriges ekonomi kommer backa ungefär lika mycket som många andra länder – trots den världsunika strategin att låta olika verksamheter hålla igång ungefär som vanligt, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

EU:s prognos för Sverige har legat på ett BNP-tapp på 6,1 procent på grund av coronapandemin, men Riksbanken förutspår nu ett BNP-tapp på 10 procent.

– Som i de flesta länder kommer det att bli en rekordnedgång för Sveriges ekonomi under det andra kvartalet, säger SEB-ekonomen Olle Holmgren till AFP.

Stängda butiker i köpcentrat Emporia i Hyllie i Malmö i mars.

Hejdas av andras restriktioner

Anledningen kan dels vara att den svenska tillväxten till stor del bygger på export, något som försvårats i coronatider när andra länder stängt ner.

Sedan virusutbrottets start har regeringen skjutit till miljardstöd till näringslivet. Och mer pengar finns, menar Holmgren.

– Med tanke på hur statsfinanserna ser ut finns det utrymme för mer expansiv finanspolitik framåt.

Ekonomin inte i fokus

AFP skriver också att "Sveriges strategi har riktat sig in på folkhälsan och inte på ekonomin". Fokus har varit att sakta ned smittspridningen och skydda äldre och riskgrupper.

– När vi har beslutat om vilka åtgärder vi ska vidta för att stoppa smittspridningen har vi inte gjort några ekonomiska överväganden. Vi har följt råden från våra experter i den här frågan, har finansminister Magdalena Andersson (S) tidigare sagt.

"Sverige har lyckats med det första men har erkänt att man misslyckats med det andra, över tre fjärdedelar av dödsfallen har skett på vårdboenden och bland de som vårdas i hemmet" står det vidare i artikeln.

Sverige är bland de länder som har högst dödlighet till följd av covid-19 i världen skriver AFP, med 459,3 dödsfall per en miljon invånare.

Olle Holmgren ekonom SEB

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu