Paret lever utan toalett, dusch och varmvatten

”Högst frivilligt, det är inte synd om oss”

Uppdaterad 2022-01-25 | Publicerad 2022-01-24

Djupt inne i Värmlands skogar bor Erika med sin man Karl i ett torp från 1800-talet.

Medan resten av landet har slutit upp i ett ramaskri över elpriserna lever de frivilligt nästan helt utan el.

– Vi har inga problem, det är tvärtom. Vi lever ett rikt liv. Det är lyxigt att få ha det så här.

Flera kilometer in på en grusväg intill en sjö ligger torpet, en adress så avskild att den inte går att slå in på en gps.

Här lever Karl och Erika Nilsson utan gängse bekvämligheter som dusch, toalett, diskmaskin, tvättmaskin och varmvatten. Maten tillagas på vedspis. El finns, men används knappt. I stället värms det lilla huset upp med kamin och spis.

– Med tanke på de höga elpriserna tror jag att fler kommer att få upp ögonen för det gamla sättet att sköta ett hushåll. Samhället i dag är inte hållbart ur något perspektiv, varken ekonomiskt eller miljömässigt, säger Erika.

Omkostnaderna för boendet brukar landa på 4 000 kronor i månaden för allt, uppskattar hon.

– De drygt 700 kronorna som elräkningen låg på är nog bara vårt gamla kylskåp. Men vi har planer på en jordkällare som kan ersätta kylen.

”Inte synd om oss”

De senaste veckorna har elpriserna dominerat nyhetsflödet. När Erika läser om hushåll med räkningar på femsiffriga belopp tänker hon att det inte hade behövt vara så.

– Vi lever nästan helt utan el och det är högst frivilligt. Det är inte synd om oss. Varför är det då synd om andra som behöver värma huset med kamin i stället för med el?

När Aftonbladet besöker torpet är Karl och jobbar i Kiruna vilket han gör varannan vecka.

Som sällskap har Erika i stället de tre kattungarna Leif, GW och Persson som nyfiket stryker runt bordsben och stolar. Hon har gjort en kanna kokkaffe och på vedspisen står som alltid ett par kastruller med vatten.

– Man lär sig att planera när man lever så här. Vi behöver alltid varmvatten för att kunna diska så därför har vi alltid kastrullerna på uppvärmning. Vi hugger ständigt ny ved för att inte få slut.

Erika matar vedspisen.

Tvättar sig i balja

Spisen är central för att kunna sköta det mesta i hemmet. För att tvätta sig värmer Karl och Erika vatten och badar sedan i en balja.

– Folk tror att man inte kan sköta hygienen när man bor som oss. Vi har blivit kallade allt från preppers till hippies och foliehattar.

Men paret har inte alltid levt som de gör i dag. De gifte sig för tre år sedan när Erika jobbade som trädgårdsmästare i Örebro och Karl körde lastbil.

– Ganska tidigt i vårt förhållande frågade min man om jag kunde tänka mig att flytta utomlands. Han hade alltid drömt om att köra lastbil i USA och ville pröva det. Jag sa bara ”ja, varför inte”.

2019 gick flyttlasset till Winnipeg, Kanada, där Karl lyckades få anställning på ett åkeri. Väl på plats tog även Erika lastbilskörkort.

Sedan började äventyret.

Bodde på sex kvadrat

– Det är jättestora hytter i de bilarna. Det finns säng, garderob och ett litet kök. Så vi flyttade in i lastbilen och bodde i den i två år. Varför skulle vi ha en fast bostad när vi aldrig var hemma?

”Vi har blivit kallade allt från preppers till hippies och foliehattar” säger Erika Nilsson.

I två år bodde de på sex kvadrat samtidigt som de körde 100 mil om dagen mellan sydvästra USA och Kanada för att transportera frukt.

– Det var världens grej, så häftigt. Vi körde genom 18 stater. Allt från vackra Montana, ner till Kalifornien. Jag har upplevt 50 minus i Kanada till 50 plus i Arizona på samma år.

Men så en dag när Karl och Erika körde genom USA insåg de att de behövde åka hem till Sverige. Pandemin hade slagit till och de hade inte träffat sina vuxna barn sedan flytten.

– Vi frågade oss var vi ville bo när vi flyttade hem och visste att vi ville ha ett lugnt liv nära naturen. Sedan hittade min son det här torpet på Hemnet. Vi föll för det direkt.

Erika och Karl har nu bott i torpet i ett och ett halvt år.

Vill bli självförsörjande

Sommaren 2021 flyttade de in. Sedan den dagen har arbetet varit i gång. Målet är att anlägga en vacker trädgård och att bli så självförsörjande som möjligt.

Nyligen köpte de frön för 2 000 kronor för att odla sina egna grönsaker och både Karl och Erika håller nu på att ta jägarexamen för att kunna jaga sitt eget kött.

För några månader sedan köpte de ett sågverk för att kunna använda sin egen skog för det nya golvet de planerar att lägga i huset.

– Det är en hel del kostnader i början, men i längden är det väldigt billigt att leva så här. Man måste inte jobba heltid, man kan njuta av det enkla.

I framtiden vill Karl och Erika leva ännu mer gammeldags och pratar om att skaffa sig ett så kallat ”off grid-hus” som helt saknar elektricitet.

– Vi dras båda till det naturnära, till tystnaden. För oss är det ett mer äkta liv.