Bedragaren kom hem till Barbro, 86: ”Sa att han var från banken”

Publicerad 2022-06-05

86-åriga Barbro Lindström blev uppringd från sin bank och fick höra att någon hade stulit pengar från henne. Men i själv verket var det en bedragare som ljög för att komma över hennes pengar.

– Han var så oerhört belevad och trevlig. Jag vill varna andra för detta, säger Barbro Lindström.

Barbro vill varna andra för bedragarnas metod.

En eftermiddag ringde det i 86-åriga Barbro Lindströms telefon. Hon svarade och uppfattade det som om det var från banken.

– Det var en trevlig man som sa att han tjänstgjorde på min bank, Nordea. Han sa att han hade ett tråkigt ärende då någon tagit 16 000 kronor från mitt konto. Nu gällde det att spärra kortet så fort som möjligt. säger Barbro Lindström.

Eftersom det var eftermiddag och banken snart stängde så var det bråttom, menade han. Så han erbjöd sig att själv besöka Barbro och hämta hennes kort – så att det kunde spärras.

Under samtalet ska mannen också sagt att saken behövde polisanmälas.

– Han kopplade mig vidare till polisen. Det var också en trevlig man. Men nu förstår jag att det inte var någon ”polis”, säger Barbro.

Kort därefter knackade det på hos Barbro. Det var mannen som hade ringt.

– Jag hade tagit fram kortet redan och gav honom det. Han stannade bara en kort stund. Det var ju bråttom att spärra kortet.

Händelsen inträffade, ironiskt nog, fredagen den 13. Måndagen efter tog Barbro färdtjänsten ned till sin bank för att fråga vad som hänt. Då förstod Barbro att hon råkat ut för en bedragare.

– Så klart var det så. Banken har ingen som ringer till folk på det sättet, säger hon uppgivet.

”Jag är förbaskad på mig själv att jag gick på det”, säger Barbro.

Vanligt brott mot äldre

Barbro hade blivit lurad av en bedragare som påstod att hon redan hade blivit bedragen. Ett raffinerat sätt som bedragare använder för att få äldre att lämna ut kort och kontouppgifter.

– Den här typen av bedrägerier har förekommit en längre tid. Antingen säger man att man kommer från en bank eller är polis, säger Carina Roth, kommunpolis i Lund.

Hon förklarar att det är ett vanligt brott mot äldre.

– Vi har något fall varje vecka av försök till bedrägeri och någon gång är det fullbordat, säger Carina Roth, kommunpolis Lund.

Carina Roth berättar att antalet försök till bedrägerier har ökat något eftersom många äldre har blivit mer vaksamma. De lägger helt enkelt på luren när någon ringer och försöker lura dem. Så brottet inte blir fullbordat.

– Det kan bero på att det stått om det i media och att vi har varit ute hos PRO och andra pensionärsföreningar med information om att man kan bli utsatt för detta. Vi hoppas också att anhöriga hjälper till att prata med äldre och varnar dem. Man kan till exempel säga till sina föräldrar att inte öppna dörren för främmande och att vara misstänksam om man får ett samtal från någon som säger att han är från banken.

Vill varna andra

Aftonbladet träffar Barbro i hennes lägenhet i Lund en dryg vecka efter händelsen. Vardagsrummet har flera stora bokhyllor som är fullproppade med böcker.

Barbro berättar att hon arbetat som språklärare på gymnasienivå i 28 år och har ett stort litteraturintresse.

Hon vill varna andra för den här typen av bedrägeri. Själv är hon frustrerad över att ha blivit lurad.

– Det känns så snopet. Jag är förbaskad på mig själv att jag gick på det, säger hon och fortsätter:

– Man tappar förtroendet för människor.

Följ ämnen i artikeln