Trots bostadskrisen – få vill hyra ut

Uthyrning kan lindra bostadskrisen, enligt SBAB

Av: Gustaf Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:
”Det kan finnas mycket att vinna på att hyra ut”, enligt SBAB:s Claudia Wörmann.
Foto: Klemner Studio / TT Nyhetsbyrån
”Det kan finnas mycket att vinna på att hyra ut”, enligt SBAB:s Claudia Wörmann.

Runt 290 000 personer ska i dagarna testa på det nya livet som studenter. Men när boendesituationen inte hinner lösa sig i tid tvingas många tacka nej till sina utbildningar. Ett problem som skulle kunna lösas om fler svenskar öppnar upp sina hem, konstaterar SBAB i en ny undersökning.

– Det kan finnas mycket att vinna på att hyra ut, säger Claudia Wörmann från SBAB.

Endast fyra procent av svenskarna hyr i dag ut delar av sitt hem. Och de som inte gör det har 82 procent slagit fast att de inte överväger att hyra ut, enligt en färsk undersökning från SBAB.

– Man kan ha förståelse för att människor värnar om sitt privatliv, men det kan finnas mycket att vinna på att hyra ut. Ekonomiskt kan hyran bli ett fint tillskott till den egna hushållskassan, med mer i plånboken eller möjlighet till ett ökat sparande, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

”Ett helt kvarter kan vakna till liv”

Statistiken som SBAB har tagit fram, visar att flest människor – 47 procent – väljer att inte hyra ut på grund av platsbrist. På andra plats, 13 procent, svarar att de andra i boendet inte skulle vilja ha inneboende hos sig.

Claudia Wörmann menar att det finns en dubbel vinning i att hyra ut. Dels gör man en god gärning samtidigt som man hjälper till att lindra bostadskrisen, konstaterar hon.

– Genom att hyra ut kan det bli lite mer liv för den som bor ensam i ett stort hus, och följer fler efter kan ett helt kvarter vakna till liv, säger hon och lägger till:

”Win-win-situation”

– I vår rapport pratade vi med en familj som hyr ut sitt Attefallshus till en student. På det sättet kunde familjen betala utgifterna för bygget av detsamma. Dessutom sågs Attefallshuset som ett möjligt framtida boende för barnen när de blir stora nog att flytta hemifrån. En riktig win-win-situation.

Foto: (c)Klemner Studio
Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Hoppas fler ska hyra ut

Claudia Wörmann ser dock att frågan börjar ljusna.

– Det talas om att fler och fler är öppna för att hyra ut delar av sina hem och att Skatteverket har sett en 30-procentig ökning av antalet deklarerade privatuthyrningar. Det är positivt och förhoppningsvis kommer fler och fler vilja och våga hyra ut, speciellt med tanke på att det nog är väldigt många som sitter med tomma rum i sitt hus eller i sin bostadsrätt, säger hon.

6 tips för dig som vill hyra ut

  • Fundera noga igenom om du vill hyra ut möblerat eller omöblerat. Om rummet behöver renoveras eller fräschas upp. Med eller utan kök, badrum eller egen ingång.

  • Du behöver varken fråga eller be om tillstånd för att hyra ut ett rum i din villa eller bostadsrätt. Men du måste själv bo i bostaden. Hyr du ut hela bostaden är det andra regler som gäller.

  • Ta referenser på hyresgästen

  • Skälig hyra. Utgå från vad ditt boende kostar och hur stort rummet är i jämförelse med resten av bostaden.

  • Skriv ett avtal med din hyresgäst. I avtalet bör framgå vilken hyra, deposition och uppsägningstid som gäller. Vad ingår i hyran? Om möbler ingår och vilka ytor som får disponeras.

  • Kontakta Skatteverket och ta reda på vilka skatteregler som gäller när man hyr ut delar av eller hela sin bostad.

Därför hyr svenskarna inte ut delar av sina hem

Jag har inte tillräckligt med plats47%
De jag bor med skulle inte vilja det13%
Ingen skulle vilja hyra den yta jag kan hyra ut7%
Det skulle inkräkta på mitt privatliv56%
Jag är orolig att personen/personerna inte betalar hyran8%
Jag är orolig att personen/personerna ska förstöra inredningen12%
Jag är rädd att grannarna skulle störas3%
Det skulle inte vara värt hyran jag skulle få15%
Det är inte tillåtet i mitt bostadshus8%
Jag vet inte hur det fungerar att hyra ut delar av sitt hem6%
Jag vet inte vart jag skulle vända mig3%
Inget av ovanstående9%

Källa: SBAB

Publicerad:

LÄS VIDARE