Misstagen att undvika inför pensionen

Experterna: Så går du i smart pension

Uppdaterad 2020-02-21 | Publicerad 2020-02-10

Börjar du närma dig pensionen? Då finns det en del vanliga misstag att se upp med. Här ger experterna sina bästa tips till dig som är nära att stämpla ut.

Ju längre du väntar med att ta ut din pension, desto högre pension får du i slutändan. För de flesta ger varje extra arbetsår efter 65 års ålder upp till 8 procent högre allmän pension resten av livet, enligt Pensionsmyndigheten.

– Det beror på att du fortsätter jobba och tjäna in pension, din pension inte behöver räcka i lika många år. Du kan ofta förhandla dig till en löneökning eftersom den lägre arbetsgivaravgiften för anställda över 65 år ger arbetsgivaren större utrymme, säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

Slipp onödigt hög skatt

När du börjar ta ut din pension kan du planera för att slippa betala onödigt hög skatt. Om du tillexempel passerar brytgränsen för statlig skatt på grund av andra inkomster eller annan pension kan du tjäna på att flytta fram uttaget av en del av pensionen.

– Oavsett om det beror på inkomst från arbete, allmän pension, tjänstepension eller privat pension kan du tjäna på att flytta fram uttaget, säger Christina Sahlberg.

Tillhör du den lyckliga skara som får en så hög pension att den överstiger brytpunkten för statlig inkomstskatt? Då gör du klokt i att sprida ut betalningarna så att du hamnar under brytpunkten.

– Ett alternativ är att exempelvis vänta med att plocka ut från privat pensionssparande eller välja längre utbetalningstid för tjänstepensionsförsäkringen, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Fakta: Brytpunkterna

Brytpunkterna före grundavdraget gick 2019 vid inkomster under 504 400 kronor för de under 65 år och vid 547 500 kronor för de över 65 år.

På inkomster över 504 400 respektive 547 500 kronor betalar du även en statlig inkomstskatt på 20 procent.

Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Tänk smart kring uttagstid

Din inkomstpension tas alltid ut under hela din livstid. Men när det gäller tjänstepensionen kan du välja uttagstid.

Då kan det förstås locka att plocka ut tjänstepensionskapitalet under fem år, för att maxa ekonomin när du är som piggast.

– Men tänk på att du kan ha många år som pensionär framför dig. Vi lever allt längre, och det beror på att vi håller oss allt friskare längre upp i åldrarna, säger Frida Bratt.

I stället kan det vara klokt att blanda olika uttagstider för dina olika pensionsförsäkringar. Tänk på att om du en gång valt en utbetalningstid på fem år kan du i nuläget inte ångra dig.

Hör av dig i god tid

Tjänstepensionen är låst åtminstone fram tills du fyller 55 år. Exakt ålder för utbetalning varierar beroende på vilket tjänstepensionsavtal du har och om du har förmåns- eller premiebestämd pension.

Den som vill ta ut tjänstepension före 65 års ålder behöver kontakta det aktuella pensionsbolaget. För den som i stället vill skjuta på utbetalningen finns det en del att tänka på.

– Vid 65 börjar pensionen vanligtvis betalas ut automatiskt om du inte redan har börjat ta ut den. Vill du inte ta ut pensionen då måste du meddela pensionsbolaget i god tid. När du väl har börjat ta ut din tjänstepension går utbetalningen vanligtvis inte att stoppa, säger Christina Sahlberg.

Behöver du efterlevandeskyddet?

När du ansöker om att få ut din allmänna pension kan du välja efterlevandeskydd för din premiepension. Det ger både för- och nackdelar, enligt Christina Sahlberg.

– Du måste själv fundera över om du vill ha ett efterlevandeskydd eller inte. Har du barn eller en partner som skulle vara i stort behov av din premiepension om du avlider så ska du välja skyddet. Annars väljer du bort det och njuter av en högre pension, säger hon.

Efterlevandeskyddet gäller enbart för premiepensionen. Det finns inget alltså inget efterlevandeskydd för inkomstpensionen. Om du avlider går de pengar tillbaka till systemet.

PODD Så blir ekonomiåret 2020

I dagens avsnitt av Aftonbladet Daily pratar vi om det kommande året – inklusive brexit, USA-val och lågkonjunkturer.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu