Räntebeskedet: Då är det läge att binda

Publicerad 2021-02-10

Reporäntan lämnas kvar på noll, enligt prognosen åtminstone till 2024.

Enligt Ylva Yngveson, privatekonomisk analytiker, kan det finnas skäl till att binda sin bolåneränta.

– Nu är inte en dum tidpunkt, säger hon.

Efter några år av minusränta höjdes styrräntan i slutet av 2019 till noll. Där har den legat kvar.

Och det lär dröja ett tag till innan det sker någon förändring. Riksbanken meddelade under onsdagsmorgonen att nollräntan kommer att ligga kvar till åtminstone 2024. Detta trots att pandemin slagit hårt mot ekonomin i Sverige och världen.

– Räntorna har hållits nere ordentligt på grund av coronaviruset för att ekonomiskt skapa en så liten skada som möjligt för stater, hushåll och företag. Så att alla ha råd att betala, säger Ylva Yngveson, privatekonomisk analytiker.

I dagsläget är det alltså få faktorer som pekar på att reporäntan, som påverkar bankernas räntor på bolån, kommer att förändas snabbt åt det ena eller andra hållet, enligt henne. Och att det åter skulle bli minusränta har hon svårt att tro.

– Det är inte troligt, om man tittar på Riksbankens prognoser. Förmodligen blir nästa förändring en höjning, fast det dröjer ett bra tag.

Räntebesked – ska man binda?

Samtidigt tror Ylva Yngveson inte att räntan på de bundna lånen kommer att gå ner mycket mer än vad den har gjort – snarare att den också höjs.

– Så om du vill binda din bolåneränta är nu inte en dum tidpunkt.

Ylva Yngveson.

I dag ligger genomsnittsräntan för tre månader på runt 1,5 procent på bolån, vilket kan att jämföras med hur det såg ut 2008 – innan finanskrisen bröt ut – då räntan låg på cirka 5 procent. Detta gäller både rörlig- och bunden ränta.

Enligt Ylva Yngveson finns det fördelar med både rörlig och bunden ränta i läget vi befinner oss i just nu. Här är det viktigaste egentligen att välja utifrån var du själv är i livet.

– Om du tänker bo kvar ett tag i din bostad kan det vara läge att binda räntan för att den är så pass låg nu. Men tänker du flytta om något år så är det inget jag rekommenderar, säger hon.

Testa din ekonomi

Hon tycker även du ska fundera på hur det skulle kännas ekonomiskt för dig om den rörliga räntan skulle höjas.

– Testa i några månader att leva ekonomiskt som att du har högre ränta och sätt undan dessa pengar. Känner du att det blir för tufft kan det vara smart att binda räntan.

Hur pålästa bör bostadsägare vara angående ränteläget?

– Det är klart att man ska vara om sig och kring sig och se hur ränteläget är i dag och ta reda på Riksbankens prognos. Att man läser på och kollar med olika banker. Men man behöver inte vara hur påläst som helst. Svårigheten är att det alltid dyker upp oförutsedda saker som helt ändrar förutsättningarna, säger Ylva Yngveson.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu