Oro efter H&M:s nya varselbesked: ”Tuff sits”

Tydlig trend: Varslen ökar

Publicerad 2022-11-16

I spåren av den tilltagande lågkonjunkturen varslar allt fler arbetsplatser om uppsägning.

På H&M:s huvudkontor i Stockholm har varslet lett till stor oro bland personalen.

– Det är en väldigt tuff sits, säger Robin Olofsson, facklig ordförande på H&M.

I oktober varslades 5 000 anställda om uppsägning enligt Arbetsförmedlingens senaste siffror. Det är en rejäl ökning i jämförelse med månadssnittet för januari-september i år som har legat omkring 2 000.

– Det är en hög siffra. Vi behöver följa det noga och se hur det utvecklas. Det är en enskild månad så det kan pendla. Tidigare i år har det legat på ungefär 2 000 varsel per månad, det är där det brukar ligga, säger Anders Ljungberg, enhetschef på Arbetsförmedlingens analysavdelning.

H&M:s huvudkontor i Stockholm är en av alla arbetsplatser som just nu varslar.

Enligt Robin Olofsson, ordförande för Unionen-klubben på H&M, har detta skapat en tryckt stämning på arbetsplatsen.

– Det har varit ett ganska uppgivet mottagande. 2020 hade vi ett stort varsel då 350 personer fick gå och nu sitter vi där igen. Många känner sig omorganisationströtta, man är inte taggad på att vara med om det här igen, säger han.

Robin Olofsson, Unionen och H&M.

Många säger upp sig istället

Varslet kommer att verkställas nästa år, men har lett till att flera på H&M:s huvudkontor redan nu frivilligt har valt att lämna arbetsplatsen.

– Många säger upp sig frivilligt för att slippa gå igenom det här. Vi får förhandla in många tillfälliga chefsvik som en konsekvens av allt. Det bidrar till osäkerheten som många känner.

Robin Olofsson berättar att han varje dag tar emot samtal från oroliga kollegor som inte vet om de kommer få ha kvar sina jobb.

– Vi har 2 600 medlemmar på huvudkontoret. Folk hör av sig och vill veta saker vi inte kan berätta om. Det är en väldigt tuff sits. Vägen fram till dagarna när man får gå och kolla om ens namn står med på listan över uppsagda är väldigt jobbig.

Även på butikssidan pågår ett varsel på H&M vilket återspeglas i Arbetsförmedlingens siffror som visar att det framförallt är handeln och tillverkningsindustrin som drabbas av varslen.

Arbetslösheten fortsätter minska

– Vi har väldigt hög inflation, räntorna ökar och hushållens konsumtionsmöjligheter påverkas. Man måste anpassa sin konsumtion och vi ser att det främst påverkar handeln där man har ett högre varseltal än i andra branscher, säger Anders Ljungberg.

Anders Ljungberg, enhetschef på Arbetsförmedlingens analysavdelning.

I Sverige har arbetsmarknaden varit väldigt stark den senaste tiden, och trots de ökade varslen sjunker fortfarande arbetslösheten om än i mindre takt.

– Man kan säga att arbetslösheten fortfarande minskar men den minskar i en långsammare takt än tidigare. Vi ser att konjunkturavmattningen och den generella oron i ekonomin påverkar arbetsmarknaden. Det är inte samma positiva trend som tidigare.

Ett varsel behöver inte betyda att man faktiskt kommer att bli uppsagd, men ska enligt Anders Ljungberg tolkas som att det finns en reell risk för det.

– Det är inte garanterat men arbetsgivaren varslar inte i onödan. Det är en tydlig signal att det kan bli en uppsägning.

H&M har varslat medarbetare på huvudkontoret, och på butikssidan.

H&M:s löfte till butiksmedarbetare

Aftonbladet har tidigare ställt frågor om H&M:s varsel till företagets pressansvariga Anna Wittbjer, som har svarat via mejl.

”Vår ambition är att vi genom dessa förändringar kan säkerställa att vi möter våra kunder på deras villkor och även bidrar till att förbättra arbetsmiljön för våra medarbetare i butik”, skriver hon.

Alla butiksmedarbetare i Sverige kommer erbjudas fortsatt anställning i butik, fortsätter Wittbjer:

”Enligt svensk lag behöver H&M lämna ett varsel till Arbetsförmedlingen med det uppskattade antalet medarbetare som eventuellt väljer att tacka nej till erbjudandet”.