Nytt rekord för priserna på bostadsrätter i Stockholm

Snittpriset över 100 000 kronor för första gången

Publicerad 2021-02-05

Bostadsrättspriserna i centrala Stockholm har passerat en historisk gräns.

För första gången någonsin kostar en kvadratmeter över 100 000 kronor.

– Det är all time high, säger Per-Arne Sandgren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Du kanske trodde att lägenheterna i Stockholms innerstad inte kunde bli dyrare?

Då är det dags att tänka om.

Svensk Mäklarstatistiks januarisiffror visar att priserna på bostadsrätter fortsätter att stiga i huvudstaden. Uppgången ligger på 1 procent jämfört med månaden före. Samtidigt passerar snittpriset per kvadratmeter för första gången 100 000 kronor. Närmare bestämt betingar en centralt belägen kvadrat ett pris på 100 674 kronor.

– Det är inte någon dramatisk ökning, men det är klart att det är signifikant när vi får lägga på en siffra till för att ange det genomsnittliga priset, säger analyschefen Per-Arne Sandgren.

”Smärtgränsen redan nådd”

Så länge räntorna är låga och arbetslösheten inte växer bland människor som äger sitt boende kan den uppåtgående trenden fortsätta i Stockholm. Det tror Sharon Lavie, sparekonom på Schibsted.

– Men vi ser att efterfrågan på bostäder utanför stadskärnorna ökar. Det beror nog både på de höga priserna och att pandemin gjort att vi jobbar på ett annorlunda sätt, säger hon.

Sharon Lavie

Hur dyra kan lägenheter i centrala Stockholm egentligen bli?

– Ja du, egentligen nåddes kanske smärtgränsen för flera år sedan. Men uppenbarligen finns det fortfarande en stark efterfrågan. Jag tror att priserna kommer att fortsätta upp, även om de kanske ökar långsammare framöver.

Villapriserna står stilla

Även i Stockholms ytterområden och Göteborg noteras en uppgång på 1 procent för bostadsrätter. Centrala Malmö avviker med oförändrade priser.

På husfronten är priserna upp med 1 procent i Stockholm och Göteborg. I riket som helhet står dock villamarknaden och stampar för tredje månaden i rad.

Fredrik Kullman, vd för mäklarfirman Bjurfors i Stockholm, ser tecken på en stabilisering.

– Många bostäder säljs fortfarande till ett högre pris än förväntat, men budpremien ökar inte längre lika mycket. Om detta är temporärt eller om det är på väg att bli bättre balans mellan köpare och säljare återstår att se, säger han i en kommentar.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu