Tipsen: Så kan du sänka dina elkostnader

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Elpriserna har varit i mångas fokus under det senaste året.

Här listar vi ett urval av tips för hur du kan sänka dina elkostnader – och spara pengar.

Under det gångna året har elpriserna många månader varit rekordhöga och har för många blivit en anledning att se över sina elavtal. Med hjälp av rätt avtal kan du som kund spara hundralappar.

Att hålla koll på elpriset är inte enbart en viktig fråga för konsumenterna, utan även för elbolagen själva. Flera bolag har till och med slutat att erbjuda kunder möjligheten att binda sina elavtal.

ANNONS

Se till att du har rätt elavtal

För att minska elkostnaderna finns det massor du kan göra själv. Att gå igenom den egna elförbrukningen och undersöka vad för slags elavtal du betalar för är en enkel första åtgärd.
Se till exempelvis så du inte har ett så kallat anvisningsavtal. Det är det avtal man blir anvisad till av ditt nätbolag om du inte väljer elbolag själv när du flyttar. En del av avtalen kan vara mycket dyrare än genomsnittet.

Jämför el-priser

Att byta till ett annat elbolag kan också innebära till ett klirr i kassan genom sparade utgifter. Här gäller det att jämföra avtalen och villkoren mellan bolagen.

Det kan vara en dum idé att säga ja till första bästa som knackar på. Där är det smart att använda tjänster där alla elbolag finns listade, man får reda på vad som är billigt och man får reda på totalkostnader med skatter och andra avgifter. Att googla runt och kolla och jämföra själv kan ta lång tid.

ANNONS

Styr din egen elförbrukning

Att dessutom kolla igenom vilka olika typer av avtal som elbolagen erbjuder kan också vara ett sätt att själv påverka sina elkostnader. Många elbolag erbjuder i dag timavtal eller effektavtal där kunden själv kan styra sin elförbrukning och anpassa sina vanor till den tid på dygnet då priset är lägre. Men där är det viktigt att gå igenom hur elbolaget debiterar elförbrukningen.

Fler och fler bolag använder dessutom effektavtal. Det innebär att om du använder mycket effekt under de tider när elen är billig får du ett billigare pris, sen finns det bolag som tar ut effekten utifrån den timme man använder som mest el. Ring och hör hur ditt elbolag gör idag.

Med elbolaget Tibber kan du enkelt styra din egen elförbrukning. Bolaget köper in elen automatiskt per timme och via deras app och smart teknik kan du minska din elförbrukning.

ANNONS Läs mer om Tibbers tjänster här!

ANNONS

Dagens urval: Energisnåla ljuskällor

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu
Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Johan Edgar
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Support: Kontakta kundtjänst
AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera fel Nyhetsbrev

OM AFTONBLADET