Presidenten vill bygga "bitcoinstad" vid vulkan

Marcus Alexandersson/TT

Publicerad 2021-11-23

”Kom hit och tjäna så mycket pengar du vill”. Det är budskapet från El Salvadors president Nayib Bukele som tänker bygga en stad influerad och driven av bitcoin.

Tilltaget kritiseras nu starkt av Internationella valutafonden (IMF).

Bukele, 40, presenterade den ovanliga stadsplanen vid ett kryptovalutaevenemang i landet i helgen, till tonerna av fyrverkerier och ett konsertliknande framträdande.

El Salvador blev tidigare i år första land att officiellt acceptera kryptovalutan bitcoin som betalningsmedel. Redan då kom kritik från IMF, som menar att kryptovalutor inte är tillförlitliga. El Salvador har även infört en digital plånbok till dess invånare, men president Bukele har större planer än så.

– Om vi vill att bitcoin ska spridas över världen behöver vi bygga ett par Alexandria, sade han enligt nyhetsbyrån Reuters, och jämförde projektet med det som Alexander den store åtog sig i ”bygget” av sitt rike för över 2 300 år sedan.

Staden ska enligt Bukele ligga vid foten av vulkanen Conchagua, vara ”helt ekologisk”, och ta hjälp av geotermisk energi från vulkanen – som ska användas både för att ge el till staden och driva den energikrävande processen med att bryta kryptovaluta.

Storslagna planer

Enligt planerna ska det, förutom en rejäl kryptovalutaanläggning, i den nya staden också byggas bostäder, restauranger, affärer och en hamn. Enligt nyhetsbyrån Reuters ska det även uppföras ett torg i centrum utformat så att det blir en bitcoin-symbol från ovan.

Projektet, som väntas gå på 300 000 bitcoin (cirka 157 miljarder kronor), ska enligt presidenten finansieras genom obligationserbjudande på bitcoin nästa år. 60 dagar efter att finansieringen är klar ska första spadtaget tas. Stora delar av det förväntade livet i staden ska även vara skattefritt. Ingen fastighets-, inkomst- eller kommunalskatt kommer att tas ut, endast mervärdesskatt där hälften av inkomsten därifrån ska gå till att betala bitcoin-obligationerna.

IMF är inte roade av tilltaget och lyfter återigen farorna med kryptovalutor som bitcoin, ökänt för sin volatila kurs.

”Utifrån kryptovalutan bitcoins höga volatilitet finns det tydliga risker när det gäller finansiell stabilitet och konsumentskydd”, skriver IMF i ett uttalande och fortsätter: ”På grund av dessa risker ska inte bitcoin användas som officiell valuta”.

Inför lanseringen av bitcoin i landet köpte El Salvador 400 bitcoin till ett värde av omkring 180 miljoner kronor.

Stökig vardag

Nayib Bukeles fascination med kryptovalutor delas inte nödvändigtvis av hans landsmän. Nära hälften av invånarna i El Salvador saknar tillgång till internet och landet räknas som ett av världens våldsammaste. Så sent som för ett par veckor sedan dödades ett 30-tal personer i våldsdåd i huvudstaden San Salvador varpå militär kallades in.

Bukele har tidigare, enligt nyhetsbyrån Reuters, på Twitter ”skämtsamt” omnämnt sig själv som landets diktator. Hans nuvarande Twitter-profil omnämner honom som landets vd.

Regeringen i El Salvador med Bukele i spetsen har även kritiserats för att ha gjort stora förändringar i landets rättsväsende.

Följ ämnen i artikeln