Stort intresse för svårvärderat Spotify

Större intresse än vanligt

Uppdaterad 2019-07-25 | Publicerad 2018-04-03

När den världsledande musiktjänsten Spotify går upp för handel förmodas många svenskar köpa in sig i bolaget.
Vid New York-börsens öppning såg svenska nätmäklare ett stigande intresse för bolagets aktier bland svenska kunder.

Nätmäklaren Avanza, med många småsparare, räknar med ett stort svenskt intresse, kanske det största hittills för en nynoterad utländsk aktie som i detta fall dessutom är ett svenskt bolag. Strax innan New York-börsens öppning vid 15.30 svensk tid hade 350 köp- och säljorder kommit in till nätmäklaren. Enligt sparekonomen Johanna Kull stiger antalet lagda order för varje minut.

– Den senaste halvtimmen har över 100 order kommit in. Det håller på att rassla till nu, säger hon.

Spotify är spännande, omtalat och är en tjänst som många använder sig av. Därför har den möjligheten att segla upp som den populäraste utländska aktien bland svenska privatsparare, säger Johanna Kull.

Spotify.

Hos konkurrenten Nordnet hade 500 köporder kommit in innan öppningen i New York, ett rejält skutt i intresset för den amerikanska börsen, säger sparekonomen Joakim Bornold.

– Det tyder på att man är något avvaktande. Men intresset är tio gånger större jämfört med inför öppningen i USA en vanlig handelsdag, säger sparekonom Joakim Bornold på Nordnet.

Kommer att ta tid

Spotify-aktiens referenspris på New York-börsen har inför tisdagens notering satts till 132 dollar per aktie. Med nästan 180 miljoner utestående aktier skulle det innebära en värdering på omkring 24 miljarder dollar eller 200 miljarder kronor.

Introduktionskursen ska sättas av investmentbanken Morgan Stanley och robothandlaren Citadel, som anlitats som rådgivare av Spotify. Kursen kommer då att bygga på faktiska köp- och säljorder.

– Men det är väldigt komplicerat att hitta jämviktspriset. Det kommer att ta tid, kanske en eller två timmar, säger Joakim Bornold, sparekonom på nätmäklaren Nordnet.

Fakta: Spotifys storägare

Vd:n Daniel Ek har enligt börsprospektet 49,6 miljoner aktier i Spotify, vilket innebär att han äger 27,1 procent av bolaget.

Hans medgrundare Martin Lorentzon har en ägarpost om 23,6 miljoner aktier i musiktjänsten, vilket översätts till 13,1 procent av bolagets kapital.

Trots att de svenska grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon tillsammans enbart äger drygt 40 procent av bolagets kapital sitter de på 80 procent av rösträtterna i företaget.

Andra storägare i Spotify är Sony Music Entertainment International med 10,2 miljoner aktier, 5,7 procent av kapitalet och kinesiske internetjätten Tencent med 16,2 miljoner aktier.

Källa: Spotify

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln